STOP FUMAT

Tigarile anti-incendiu, mai toxice si mai scumpe


Fumătorii din toată Europa se plâng de noile senzaţii pe care le au de când s-a schimbat foiţa: trag mai greu, îi doare capul şi îi ustură în gât.

Dacă sunteţi fumător, aţi observat în ultima lună că fumatul parcă nu mai e la fel? Cel puţin aşa spun mii de dependenţi de tutun din toată Europa pe forumurile de dezbateri. De când s-au introdus noile ţigări care se sting singure, fumătorii simt că s-a schimbat ceva: tragi mai greu, gustul e modificat, a dispărut senzaţia de saţietate la fiecare fum. Mulţi se plâng că au un dop în gât de când hârtia din care sunt făcute ţigările a fost modificată. 

Plângeri: „Simt o durere în piept şi mă ustură” 

Oficial se cheamă ţigări cu capacitate redusă de incendiere (CRC), stingându-se dacă nu mai tragi din ele. Modul de funcţionare e simplu: hârtia în care este ambalat tutunul fiecărei ţigări este străbătută transversal de două sau trei inele dintr-o structură mai densă, mai puţin poroasă. În limbajul comun, inelele sunt ca nişte întărituri din hârtie mai groasă. În zonele respective, oxigenarea este blocată, ceea ce duce la stingerea ţigării, dacă este lăsată să ardă singură în scrumieră. 

Dar asta îi face pe fumători să se plângă că trebuie să depună mai mult efort pentru a trage un fum. Unii se plâng de gust, spun că a devenit uşor metalic, ca de cupru. Alţii devin chiar alarmanţi: se plâng de greţuri, reacţii alergice, dureri de cap pe care înainte nu le aveau. Forumurile sunt pline de discuţii pe tema asta: „Trebuie să tragi din ţigară non-stop că, dacă nu, se stinge. În plus, mi se pare că are un gust ciudat, aceeaşi marcă, acelaşi produs”. Un altul, Cătălin, susţine că are impresia că acum trage mai multe fumuri la o singură ţigară decât înainte. „Pentru mine era un gest reflex să am ţigara aprinsă între degete. De multe ori, aproape jumătate se fuma singură. Acum trebuie să trag repetat din ea, să nu se stingă. Şi mi se pare că şi durata în care inspir e mai mare, cauzată probabil de faptul că arde mai greu”.
Şi pe forumurile din străinătate găsim declaraţii similare: „Au un gust de cupru, trebuie să tragi tare ca să simţi ceva şi trebuie să fumezi rapid ca ţigara să nu se stingă. După ce fumez simt o durere în piept şi mă ustură gâtul”. 


Se creează o piaţă de ţigări non-UE?  

Producătorii spun însă că ţigările au rămas aceleaşi, că nu s-a schimbat nici gustul, nici aroma sau consistenţa tutunului. S-a schimbat doar foiţa. „Benzile circulare cu rolul de a încetini procesul de ardere, atunci când ţigareta nu este fumată activ. Ingredientele şi implicit gustul şi aroma ţigaretei sunt aceleaşi”, a declarat Gilda Lazăr, reprezentant Japan Tobbaco România. 

Nici producătorii nu sunt fericiţi de directiva europeană, pentru că le-au crescut costurile. Tutunul din 27 de ţări trebuie ambalat dintr-o dată într-o hârtie pe care o avea un singur furnizor, un producător american, ceea ce a făcut ca preţurile de achiziţie să fie mai mari. „Cred că, din moment ce gustul, aroma şi consistenţa tutunului nu se modifică, nici volumul vânzărilor nu ar trebui să scadă”, afirmă Gilda Lazăr care însă nu exclude posibilitatea ca anumiţi fumători să caute ţigări produse în ţări non-UE.


Foarte multe incendii provocate de ţigări 

Din noiembrie 2011, pe piaţa Uniunii Europene se pot comercializa doar ţigări CRC. Motivul oficial pentru care au fost luate aceste măsuri este oferit tot de Comisia Europeană şi se referă la siguranţa cetăţeanului. Anual, se specifică în comunicat, în Uniunea Europeană se produc din cauza ţigărilor peste 30.000 de incendii care au drept rezultat peste 1.000 de decese şi mai mult de 4.000 de vătămări corporale. 

Prin introducerea ţigărilor CRC (cu capacitate redusă de incendiere) se aşteaptă o reducere a numărului de decese cu 40%. 

„Nu există ţigară sigură şi, evident, cel mai sigur este să nu fumezi deloc. Ţigările cu capacitate redusă de incendiere vor proteja sute de cetăţeni faţă de acest pericol.“ 
JOHN DALLI, Comisar european pentru Sănătate 


COMPONENTE MAI TOXICE ÎN ŢIGĂRILE CRC


Pentru că se trage mai mult, se inhalează mai multe toxine


Nu numai celuloza este folosită pentru confecţionarea inelelor din foiţele de ţigări, ci şi diferiţi polimeri, cum ar fi EVA sau PVA. Deocamdată nu se cunosc riscurile inhalării acestor substanţe arse. Un studiu realizat de Şcoala Medicală de la Harvard arăta că, din 19 componente toxice analizate, la toate s-a înregistrat un nivel crescut în ţigările CRC. 


De asemenea, nivelurile de naftalină şi monoxid de carbon sunt mai ridicate. Pentru că se trage mai mult, se inhalează mai multe toxine. 


Producătorii s-au conformat, dar pe site-urile oficiale avertizează: „Nu există nicio dovadă ce demonstrează că aceste ţigări au dus la o redu cere semnificativă a incendiilor. Toate ţigările, inclusiv cele CRC, ard la 600-900˚C şi pot cauza incendii.”

Tutunul pierde pagini de reclama

26/04/2010


Aceasta situatie este datorata deciziei trustului Adevarul Holding, care nu va mai publica reclame care au legatura cu industria tutunului. 
Adevarul Holding a anuntat ca incepand cu 22 aprilie nu va mai publica in paginile produselor sale machete publicitare platite care au legatura cu industria tutunului. Astfel publicatiileAdevarulAdevarul de Seara si Click!, dar si revistele care sunt editate de trust, precumForbes RomaniaForeign Policy RomaniaClick! pentru femei si OK! „nu vor mai publica machete platite care au, fie si indirect, legatura cu industria tigaretelor si a produselor din tutun„, precizeaza anuntul emis de catre trust.
Comunicatul Adevarul Holding specifica faptul ca „decizia include orice fel de forma publicitara platita legata de industria tutunului, fie ca este vorba despre machete traditionale de advertising, cazuri de business, cereri de angajare in domeniu„.
Trustul media precizeaza ca „aceleiasi decizii se vor adapta de la aceeasi data si variantele online ale tuturor publicatiilor Adevarul Holding„.
Comunicatul este semnat de catre directorul general Adevarul Holding, Peter Imre, care a fost angajat al Philip Morris Romania in functia de corporate affairs director.
Decizia Adevarul Holding a venit in contextul in care o campanie pregatita pentru TV de Ministerul de Interne in parteneriat cu British American Tobacco a provocat controverse la CNA, membrii  acestuia considerand neadecvata informarea populatiei asupra prejudiciilor pe care contrabanda cu tigarete le aduce bugetului de stat si nu asupra efectelor grave ale fumatului asupra sanatatii.
Campania in discutie a fost pregatita pentru TV de Ministerul de Interne in parteneriat cu British American Tobacco, si vine in urma unei alte campanii desfasurate in principal prin panotaj stradal, in care se atrage atentia asupra pierderilor bugetare provocate de contrabanda cu tigarete. Nici unul dintre materialele campaniei nu contine nume de producatori de tigari sau branduri, iar pe TV aceasta va fi difizata sub forma de campanie comerciala sau platita.
Reprezentantii MAI si BAT s-au prezentat la CNA pentru a discuta campania, dar au intrerupt  intalnirea cand s-a constatat ca avizul CNA este necesar doar in cazul unei campanii sociale neplatite.  Cu toate acestea Consiliul Audiovizualului si-a exprimat dezaprobarea in privinta mesajului central al campaniei, care nu semnaleaza efectele fumatului asupra sanatatii, ci are drept scop informarea cetateniilor despre prejudiciile aduse bugetului de stat de traficul cu tigarete si proasta calitate a tigarilor de contrabanda.

Tot mai multe programe vin in ajutorul celor care vor sa se lase de fumat

16/04/2010
Unul dintre acestea se desfasoara in judetul Sibiu, unde angajatii din institutiile publice vor beneficia de ajutorul reprezentantilor Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Sibiu in lupta lor impotriva acestui viciu. Actiunea, care se incadreaza in proiectul „Renuntarea la fumat 2010”, va fi implementata in cadrul Institutiei Prefectului Judetului Sibiu, in luna aprilie 2010.
Obiectivul principal al proiectului este renuntarea la fumat a adultilor angajati in cadrul institutiilor publice sibiene, prin dezvoltarea de catre specialistii antidrog a unor programe individualizate de reducere a fumatului, dar si pentru a obtine si mentine abstinenta. In acest sens, Agentia Nationala Antidrog, prin intermediul reprezentatului sau in teritoriu, CPECA Sibiu, isi propune sa implice intreaga populatie, atat tineri cat si adulti, in programe de consiliere si asistenta a consumului de tutun, alcool si droguri in scopul prevenirii si reducerii folosirii acestora.
Pentru a reusi sa realizeze obiectivele propuse, CPECA Sibiu desfasoara proiectul „Renuntarea la fumat 2010”, ce urmeaza a fi implementat in cadrul institutiilor publice locale din municipiul Sibiu, in perioada februarie – decembrie 2010, iar in functie de disponibilitatea institutiilor programul va putea continua si in anii urmatori.
In prima parte de desfasurare, adica februarie – martie, au beneficiat de serviciile de informare un numar de 88 persoane dintre care 4 se afla intr-un program individualizat de renuntare la fumat.

Tutunul provoaca pierderi de un miliard de euro la bugetul de stat

29/03/2010
Statul roman pierde un miliard de euro din cauza evaziunii fiscale din domeniul comercializarii produselor din tutun. Principalele surse sunt reprezentate de traficul la de frontiera cu Republica Moldova, Ucraina si vanzarile prin duty-free, potrivit comisarului general al Garzii Financiare(GF), Ladanyi Arpad Csaba.
Pe tigari exista o evaziune estimata la un miliard de euro. Sunt trei surse traficul de frontiera cu Ucraina si Republica Moldova, unde accizele sunt mai mici, si vanzarile prin duty-free. Duty-free-urile vand atat de mult incat fiecare persoana care calatoreste ar trebui sa cumpere cate 50 de pachete de tigari„, a declarat Ladanyi pentru MEDIAFAX.
Printre masurile luate de Garda Financiara este si stabilirea noilor indicatori de performanta pentru sectiile judetene, ceea ce ar trebui sa duca la identificarea depozitelor clandestine de tigarete si chiar a micilor fabrici ilegale, desi o astfel de unitate nu a mai fost descoperita din 2007.
Daca nu putem sa oprim traficul de frontiera sau sa identificam depozitele, atunci vom merge permanent in control la vanzatorii ambulanti si din piete. In opinia noasta, s-a terminat traficul de tigari cu tirul. Acum se aduc in masini mici, dar probabil mult mai des, pentru ca fenomenul este chiar extins„.
Cifrele furnizate de Garda  Financiara sunt asemanatoare celor furnizate de compania Novel Research, care, la cererea producatorilor de tigarete, a  efectuat un studiu prin care sa se identifice nivelul contrabendei cu tigari de la noi din tara. Conform cercetarii realizate, contrabanda cu tigarete in Romania a ajuns, in primele doua luni ale acestui an, la 36% din totalul pietei, de la 22% in ultimul trimestru al anului 2009 si ar putea determina in 2010 pierderi la buget de peste un miliard de euro.
Mai era precizat ca cea mai mare parte a tigarilor de contrabanda provinde din Republica Moldova (32%), din magazinele de tip duty-free (27,4%) si din tari precum Ucraina, Rusia sau Serbia. Pe piata romaneasca, pretul unui pachet de tigari comercializat legal este intre 8,3 si 10,9 lei, in timp ce un pachet de tigari de contrabanda costa de la 4,5 lei la 8 lei.
O alta masura luata de Ministerul Finantelor Publice pentru combaterea contrabandei a fost emiterea unui ordin prin care firmele care comercializeaza marfuri in regim duty-free sunt obligate sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si produse din tutun in termen de 45 zile, termen la finalul caruia comertul cu aceste marfuri va fi interzis.
Acest ordin a fost insa suspendat printr-o decizie care nu este irevocabila, insa este executorie,  Ministerul Finantelor avand posibilitatea sa faca recurs impotriva hotararii la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Vacanta gratuita daca te lasi de fumat

23/03/2010
Aceasta este propunerea facuta de Directia de Sanatate Publica Suceava, care ii provoaca pe suceveni sa renunte la fumat. Cei care vor reusi sa reziste fara tutun in  perioada mentionata in regulamentul concursului au sansa de a castiga unul din cele doua sejururi pe care autoritatile de sanatate bucovinene le ofera ca premii.
Astfel, concursul „Renunta la fumat in mai 2010” ofera doua sejururi a cate 11 zile la Centrul de Sanatate Herghelia, Mures, respectiv la Centrul de Sanatate Podis, Bacau.
Se propune celor interesati abtinerea de la fumat intre 2 si 29 mai 2010, precedata de trimiterea unui formular de participare inainte de 2 mai. Pot participa persoanele care fumeaza zilnic, de cel putin un an, cu varsta de cel putin 18 ani”, a precizat Adrian Popescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Suceava. „Abtinerea de la fumat a castigatorilor de premii se verifica prin depozitia unui martor, inscris in formularul de participare, si printr-un test biochimic”, a mai spus purtatorul de cuvant al DSP Suceava.
Pentru cei interesati in a-si testa rezistenta si de a castiga una din cele doua vacante, formularul de participare poate fi descarcat de pe www.asef.rowww.sanatateplus.net sauwww.quitandwin.ro. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti pe data de 30 mai si vor fi anuntati in mass-media pe 31 mai – Ziua Mondiala Fara Tutun.

Facebook intra in lupta impotriva fumatului

11/03/2010
Pentru foarte multi dintre noi, retelele de socializare au devenit o parte importanta a rutinei zilnice, iar o noutate oferita de curand de Facebook a creat posibilitatea ca rolul acestora sa-l depaseasca pe acela de simplu loc virtual de intalnire. Acest lucru se datoreaza faptului ca Facebook a realizat un parteneriat cu WeQuit.com pentru a-i ajuta pe utiliazatorii care vor sa se lase de fumat sa renunte la acest viciu.

Astfel, persoanele aflate in grupul de prieteni pot deveni mentori, isi pot impartasi experientele prin care trec in timpul acestui proces, isi pot da sfaturi si indica cele mai bune metode pentru a depasi anumite momente dificile, si chiar isi ofera unul altuia recompense pentru a marca reusitele sau pedepse pentru a sanctiona esecurile. Transformarea acestui parteneriat in realitate a fost marcata de o vasta campanie, gandita special pentru a-i sustine pe membrii Facebook in lupta impotriva fumatului, oferindu-li-se acestora posibilitatea de a-si monitoriza progresul in lupta contra dependentei de tutun.

Renuntarea la fumat este o mare provocare care ar trebui transformata mai degraba intr-o activitate placuta decat intr-o obligatie„, spun cei de la WeQuit.

Dat fiind faptul ca dependenta de tutun este un fenomen cu o larga raspandire, actiunea are sanse reale de a fi un succes, atat pentru parteneri, cat si pentru utilizatorii Facebook. Iar faptul ca noi suntem pe locurile fruntase in utilizarea retelelor de socializare, in special Facebook, este un lucru util, daca e sa luam in considerare faptul ca la noi aproape jumatate dintre persoanele de peste 18 ani fumeaza cel putin o tigara pe zi, cei mai supusi acestui viciu fiind barbatii, cu 60% dintre ei fumand.

Un alt avantaj al retelei Facebook il constituie succesul pe care il are in randul tinerilor, mai ales ca la noi in tara, cei care se apuca de fumat o fac de la varste tot mai fragede, dupa cum precizeaza un raport dat publicitatii anul trecut, care evidentiaza faptul ca 64% dintre elevii de 16 ani au fumat deja.

Campanie contoversata de lupta impotriva fumatului in Franta

09/03/2010
In incercarea de a reduce numarul de tineri care incep sa fumeze, o agentie publicitara a apelat la o campanie nu doar inedita, ci chiar contoversata. Ei au ales sa asocieze, pe posterele care indeamna adolescentii sa nu se apuce de acest viciu, ideea de sex oral cu cea a fumatului. Astfel pe afisele menite a reduce fumatul in randul tinerilor sunt prezentati baieti si fete ingenuncheati in fata unui barbat, o tigara inlocuind organul sexual al acestuia, pentru a sugera legatura dintre fumat si sex oral, scrie The Independent in editia electronica. Explicatia oferita de ilustratia posterelor este faptul ca „Fumatul inseamna sa fii sclavul tutunului.”

Reactiile nu au intarziat sa apara, insa agentia de publicitate isi apara decizia afirmand ca numai o campanie-soc poate opri cresterea numarului fumatorilor in randurile tinerilor intre 13 si 15 ani din Franta. Studiile efectuate de autoritati arata ca fumatul in randul celor cu varste cuprinse intre 13-15 ani, a crescut cu 66% intre 2004 si 2008.

Vechile argumente – tutunul nu este bun – nu mai functioneaza. Mesajul aici este ca tutunul este o forma de supunere. in imaginatia populara, sexul oral este simbolul perfect al supunerii,” a declarat Marco de la Fuente, seful proiectului pentru agentia BDDP et Fils.
La fel isi argumenteaza actiunea si Gérard Audureau, presedintele Les Droits des Non-fumeurs (Drepturile ne-fumatorilor), cei care au comandat campania: „Tinerii cred ca sunt invincibili, nemuritori. Teama de explorare sexuala ii ingrijoreaza mai mult decat boala.” Printurile, care urmeaza sa fie expuse in baruri, cluburi si ziare, au atras multe obiectii.

Grupul feminist Chiennes de Garde (tradus Catele de paza) spune ca este inadmisibil sa se implice sexul cu minori intr-o campanie, chiar si pentru o cauza buna. De asemenea, grupul conservator Familles de France va face o plangere la autoritatea responsabila. „Sa amesteci dependenta de tutun cu sexul este ridicol si scandalos,” spune presedintele acestuia.

Renuntatul la fumat lungeste viata celor diagnosticati cu cancer pulmonar

05/02/2010
Chiar si in cazul diagnosticarii cu cancer pulmonar, renuntatul la fumat este un lucru benefic. Fumatorii care sunt descoperiti cu aceasta boala, aflata intr-un stadiu de inceput, isi dubleaza sansele de supravieturire daca renunta la fumat imediat dupa diagnosticare, confrorm datelelor adunate in urma studiului realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie si publicat in British Medical Journal.

Inainte de efectuarea acestui studiu, medicii nu stiau daca renuntarea la fumat, dupa diagnosticarea cancerului, prezinta beneficii medicale. Acum s-a dovedit ca cei care renunta la fumat au pana la 70% sanse sa supravietuiasca cel putin cinci ani dupa diagnosticare, in cazul unui cancer pulmonar incipient, comparativ cu 33% in cazul pacientilor care aleg sa fumeze in continuare. In acelasi timp, fumatorii prezinta un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta un cancer pulmonar, comparativ cu nefumatorii.

Creierul tinerilor este afectat de fumat

05/02/2010
Adolescentii care fumeaza au un motiv in plus de ingrijorare in ceea ce priveste sanatatea lor. Conform unui studiu condus de Leslie Jacobsen si publicat in „New Scientist”, fumatul la varsta adolescentei poate conduce la dezvoltarea anormala a creierului. Si copiii ai caror mame au fumat in timpul sarcinii pot avea probleme de auz sau de concentrare asupra informatiei receptate prin auz.

„Schimbarile ce au loc in creier in adolescenta il fac pe acesta mai vulnerabil daca este expus la nicotina”, spune Leslie Jacobsen.” Nicotina se leaga de receptorii care raspund de dezvoltarea neurala si poate rezulta o forma anormala de functionare, posibil ireversibila”. In aceste cazuri, persoanele aud mai greu ce li se spune si proceseaza informatia cu viteza mai mica.

Criza, accizele si tutunul

27/01/2010
Poate nu este cea mai buna parafrazare, dar cele trei cuvinte sunt intr-o stransa legatura. Cel putin in cazul companiei producatoare de tigarete Philip Morris Romania. Aici insa se mai adauga si un management nepotrivit, dupa cum afirma surse din cadrul Federatiei Sindicatelor Societatilor Multinationale (FSSM), citate de presa nationala: „O spun cu regret: situatia economica a Philip Morris Romania este in declin pe piata interna iar sefii par a nu depune eforturile manageriale necesare in aceasta perioada de criza. Si nici nu depun eforturile necesare pentru a securiza locurile de munca ale angajatilor„.

Astfel, Philip Morris Romania inregistreaza permanent pierderi din cota de piata, in special din cauza contrabandei cu tigari. „De exemplu, in perioada august 2009 – ianuarie 2010, am avut o scadere de 32 de procente din cota de piata pe care o aveam in mod normal. Iar prognozele pe 2010 nu arata nici ele bine. Potrivit unor estimari, se prognozeaza pentru primele sase luni ale acestui an inca o scadere de 20% din cota de piata„, completeaza sursa citata.

Aceasta ar fi reteta pentru a inchide o companie de nivelul PM Romania, un management necorespunzator, cresterea accizelor, contrabanda si neimplicarea statului in securizarea pietei, toate pe fondul crizei economice. PM nu este singura companie cu probleme din sectorul tutunului romanesc, insa doar aici situatia este mai grava datorita managementului care „da vina pe criza ca sa justifice scaderea volumelor de productie. Sindicalistii din companie le cer sa fie mai responsabili, sa deschida bine ochii, dar ei nimic„.

O situatie care a fost prevestita de fostul Country Manager Philip Morris Romania, Peter Imre. El a atentionat mult timp ca lipsa de actiune a statului in stoparea contrabandei cu tigari va duce la inchiderea fabricilor producatoare de tigarete. Pentru moment Philip Morris Romania a decis inchiderea, incepand cu 19 februarie, a fabricii de la Otopeni „pentru 16 zile iar muncitorii vor fi trimisi in somaj tehnic„, o actiune unica pe piata multinationalelor din industria de tutun romaneasca.

La fiecare 15 tigari fumate ADN-ul sufera modificari

25/01/2010
Studiile din ultima perioada scot la iveala din ce in ce mai multe efectele nocive ale tutunului. Astfel, in incercarea lor de a gasi noi metode de a trata cancerul, cercetatorii britanici au condus un amplu studiu pentru a vedea care sunt consecintele fumatului asupra ADN. La sfarsitul cercetarilor englezii au concluzionat ca subsatantele chimice din tigari provoaca peste 23.000 de mutatii ale ADN-ului.

Tot in urma cercetarilor facute, specialistii britanici au afirmat ca majoritatea tipurilor de  cancer care apar din cauza fumatului, si in special cancerul pulmonar, se datoreaza mai degraba combinatiilor dintre aceste mutati, decat actiunea unei singure gene modificate. Deoarece cancerul apare ca urmare a erorilor din codul genetic, oamenii de stiinta incearca sa afle care sunt genele care cauzeaza maladia pentru a dezvolta tratamentele necesare impotriva cancerului.

In ceea ce priveste cancerul pulmonar, cel mai intalnit in randul fumatorilor, el este o reproducere necontrolata a celulelor la nivelul plamanilor, care formeaza excrescente sau tumori canceroase. Aceasta forma de boala este cel mai raspandit tip de cancer la nivel mondial, cauzand si cel mai mare numar de decese.

Campanii inedite impotriva fumatului

21/01/2010
Campaniile impotriva fumatului au devenit ceva foarte normal, nu doar in Europa sau America, ci si la nivel mondial. Iar acolo unde metodele traditioanle de informare cu privire la raul pe care il face tutunul nu au efectul dorit, autoritatile locale sau alte organizatii implicate, incearca noi metode mai atractive pentru public.

Un asemenea exeplu este Arabia Saudita, unde o fundatie caritabila a gasit o metoda inedita, sub forma unui concurs, pentru a-i convinge pe tinerii fumatori sa renunte la viciul lor. Organizatia Purity, organizatoarea concursului, ii va asigura castigatorului intrega suma de bani necesara organizarii ceremeniei de casatorie. Un lucru important, deoarece in tarile islamice mirele este cel care sustine integral toate costurile legate de casatorie, multe cupluri fiind nevoite sa isi amane planurile de casatorie pana cand barbatul isi va permite organizarea ceremoniei. Ideea de la care a pornit acest concurs este aceea de a incuraja intemeierea de familii in care partenerii nu fumeaza.

Competitia a adunat sute de barbati din Arabia Saudita care trebuie sa demonstreze ca au puterea de a renunta la fumat. Dorinta de a castiga banii de nunta a fost atat de mare, incat a astras un tanar care a inceput sa fumeze la gandul ca va putea renunta la viciu pentru a castiga concursul.

Si cum fiecare bordei are obiceiul sau, pe batranul continent autoritatile din orasul scotian Dundee au ales ceva mai atragator pentru locuitorii acestuia. Astfel autoritatea de sanatate a decis sa stimuleze populatia sa se lase de fumat furnizandu-i mancare in schimb. Mai exact, persoanele care accepta sa renutne la fumat vor primi timp de 4 luni cate 25 de dolari pe saptamana pentru a cumpara alimente proaspete. Participantii la campanie vor fi supusi periodic la teste pentru a verifica daca nu s-au mai lasat tentati de tigari. Cei peste 1.000.000 de dolari alocati de autoritatea de sanatate pentru acest proiect sunt considerati o investitie rentabila, in conditiile in care tratamentul bolilor cauzate de fumat este mult mai costisitor.

Motive pentru a renunta la tutun

15/01/2010
Sunt nenumarate motive pentru a te lasa de fumat. Iar daca cele pe care le gasiti voi in doar cateva minute de gandire nu sunt sunt suficiente, va puteti ruga prietenii sa mai vina cu idei. Sau puteti consulta lista celor mai importante cinci motive pentru a renunta la tutun intocmita de un grup de medici americani.

Pentru animale.
In varianta in care sanatatea dumneavoastra nu este foarte importanta, va puteti gandi sa lasti acest viciu pentru a avea grija de cea a animalelor de companie. Conform studiului facut de cercetatorii de peste ocean, fumatul pasiv nu afecteaza doar fiintele umane si ci pe animale, la care creste riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer si de a contracta o serie de maladii respiratorii.

Pentru bani.Mai ales acum dupa scumpirile de an nou, partea financiara ar putea fi una din cele mai serioase motive. La noi cel putin. Caci la americani, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania, asemeni situatiilor in care stimulentele banesti sunt asociate cu succesul curelor de slabire pe care le tin persoanele supraponderale, fumatorii carora le-au fost oferiti bani pentru a se desparti de tutun au avut mai multe sanse de a redeveni nefumatori.

Pentru tinere vesnica.
Sau cel putin cat mai lunga posibil. Este stiut faptul ca nu doar speranta de viata este afectata in cazul care oamenii isi impart existenta cu tigarile, ci si modul in care ei arata. Fumatul are un efect devastator asupra tenului, pe care il intuneca si il umple de riduri, imbatranind fumatorii.

Pentru cei care traiesc in acelasi mediu cu voi.Tutunul face ca hainele si respiratia sa capete un miros respingator. Iar daca aceste lucruri sunt deranjante pentru cei din jururl vostru, fumatul pasiv are si alte efecte mult mai grave. In primul rand fumatul pasiv este asociat afectiunile cardiace, cancerul pulmonar, atacul cerebral, iar recent s-a demonstrat ca mareste riscul de declansare a dementei cu 4%. Cei mai afectati sunt cei mici, la care concentratia de monoxid de carbon din organism este similara cu cea a fumatorilor adulti. Daca unul dintre parinti este fumator, atunci interzicerea fumatului in locuinta reduce expunerea la fumatul pasiv, dar si probabilitatea ca urmasii sai sa devina fumatori.

Pentru a slabi.
Nu, nu este o greseala de scris. Cei care apeleaza la fumat in ideea de a slabi si a se mentine supli, nu aleg cea mai buna solutie. Potrivit unui studiu finlandez, cercetatorii au aflat ca persoanele care au fumat mult in adolescenta – peste 10 tigarete pe zi – aveau o circumferinta a taliei mai mare la varsta adulta, comparativ cu nefumatorii.

Campania anti-fumat a Ministerului Sanatatii da rezultate

11/01/2010
 Cel putin asa arata cei 30.791 pacienti consiliati de MS in 2009 dar si faptul ca programul national antifumat va fi continuat si in 2010, urmand ca el sa fie finantat exclusiv din taxa pe viciu. O alta dovada a faptului ca programul este unul functional si cu rezultate bune este numarul mare de fumatori aflati pe listele de asteptare, peste zece mii. Din cei peste 30.000 de mii de romani care au apelat la ajutorul cosilierilor Ministerului Sanatatii, peste  40% s-au lasat de fumat.
Deja lucram pe liste de asteptare si avem peste 10.000 de romani din toate judetele care asteapta sa primeasca tratamentul si consilierea necesare pentru a scapa de acest viciu„, a declarat Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului pentru Renuntarea la Fumat din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucuresti.
In ceea ce priveste banii necesari acestui program, proveniti exclusiv din taxa pe viciu si din accizele pe tigari, ei s-au adunat in decursul anilor 2007 si 2008, urmand ca in 2010 programul national antifumat sa fie finantat exclusiv din taxa pe viciu. Pentru anul trecut au fost alocati 3,86 milioane de lei, majoritatea cheltuiti in ultimele trei luni ale anului prin investirea in tratamentele pacientilor si salariile medicilor coordonatori ai programului.

Noi am cerut o finantare dubla fata de valoarea anului trecut deoarece rezultatele sunt peste asteptari si cererea este in crestere. Practic e nevoie sa convingi o persoana dintr-un anumit mediu sa se lase si altre trei persoane ii vor urma exemplul. In conditiile economice actuale, vom fi multumiti daca bugetul din 2010 se va mentine la acelasi nivel ca anul trecut„, a precizat Magdalena Ciobanu.

Totodata modul de functionare a acestui program va fi modificat, prin faptul ca accesntul nu se va mai pune pe promovarea programului ci pe extinderea lui, prin angajarea mai multor medici in fiecare judet care sa se ocupe de cererile fumatorilor. „Nu vom mai avea campanii precum cea realizata cu Mihaela Radulescu. Consideram ca si-a atins scopul, iar acum promovarea se va face din om in om. Am dori in schimb sa avem mai multi medici care sa se ocupe de cereri, insa nu avem cum sa-i platim daca bugetul nu va ramane cel putin la nivelul anului trecut.

Renuntarea la fumat poate duce la aparitia diabetului

11/01/2010
Cel putin asa arata rezultatele unei cercetari efectuate pe un esantion de 11.000 de pesoane de varsta mijlocie si realizata de o echipa de cercetatori de la scoala de Medicina din cadrul Universitatii Johns Hopkins, din Statele Unite ale Americii. Aceasta a constatat ca persoanele care se lasa de fumat prezinta un risc cu 70 la suta mai mare de a se imbolnavi de diabetul de tipul 2, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodata. Explicatia oferita de catre cercetatorii americani este legata de faptul ca ca persoanele care renunta la acest viciu au tendinta de a se ingrasa in perioada imediat urmatoare.

De altfel, in aceasta perioada, a primilor 3 ani dupa renuntarea la fumat, riscurile sunt cele mai mari. Pe de alta parte, fumatorii care nu renunta la fumat prezinta la randul lor un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, insa cu 30 la suta mai mare decat cei care nu au fumat niciodata.
Rezultatele au fost obtinute in urma efectuarii studiului pe un esantion de 11.000 de persoane de varsta mijlocie, care nu au avut diabet in perioada 1987-1989. Pacientii au fost monitorizati timp de 17 ani si le-au fost colectate in mod frecvent date despre nivelurile de glucoza din sange sau greutate.

Acest studiu nu a fost facut pentru a servi drept scuza celor care fumeaza ca sa nu renunte la acest viciu, ci din contra, importanta acestui studiu consta in avertizarea asupra riscului fumatului. „Mesajul este: Nu va apucati de fumat. Daca fumezi, renunta. Este cel mai bun lucru de facut, insa oamenii trebuie sa fie atenti la greutatea lor„, spune Hsin-Chieh Yeh, coordonatorul studiului.

In ceea ce priveste situatia de la noi din tara, peste 500.000 de romani sufera de diabet zaharat de tip 2, conform datelor Federatiei Romane de Diabet. Potrivit medicilor, diabetul de tip 2 apare la persoanele adulte, iar printre factorii care duc la aparitia acestei afectiuni se numara stilul de viata nesanatos, alimentatia hipercalorica, bogata in grasimi saturate si glucide rafinate, sedentarismul, fumatul, consumul crescut de alcool si obezitatea abdominala. La randul sau diabetul zaharat de tip 2 poate duce la cardiopatie ischemica, infarct miocardic, poate provoca arteriopatii, tulburari circulatorii, insuficienta renala, retinopatie diabetica si neuropatie periferica.

Ziua Nationala fara Tutun

23/11/2009
Sarbatorita in fiecare a treia joi din luna noiembrie, Ziua Nationala fara Tutun a ajuns acum la a noua aniversare. Ea marcheaza lupta anti-fumat si atrage atentia tuturor asupra riscurile expunerii la fumul de tigara atat a fumatorilor cat si a celor din jurul lor.
Aceasta zi este si un bun motiv pentru desfasurarea de diferite evenimente care sa sensibilizeze pe consumatorii de tutun. La nivelul tarii Directiile de Sanatate Publica au lansat initiativa ca, macar in aceasta zi, “fumatorii sa renunte la tigari”. Acestea au luat formele unor proiecte in scoli, avand ca grup tinta elevii si parintii incepand cu clasele I-IV si pana la liceu,  sau distribuirea de materiale informative prin cabinetele medicale, farmacii, in puncte stradale, si consiliere si determinari ale varstei plamanului pentru fumatori.
Deoarece procentul de tineri care fumeaza este ridicat, si numarul celor care cer protejarea copiiilor si tineriilor de tabagism este din ce in ce mai mare. Cu toate acestea, nu sunt ei cei care trebuie sa ia masuri, ci societatea intreaga trebuie sa intervina si nu doar prin campanii, ci si prin reglementari clare, precum declararea institutiilor de invatamant drept spatii fara fumat, monitorizarea consumului de tutun, informarea corecta despre efectele negative ale fumului de tigara.
In Capitala, cu ocazia Zilei Nationale fara TutunInstitutul de Pneumologie „Marius Nasta”a organizat o conferinta de presa, intr-un format fiderit de cele obisnuite, fiind una interactiva. S-au intalnit cu aceasta ocazie medici pneumologi de renume din cadrulInstitutului „Marius Nasta”, dar si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii. Intrebarile nu au fost adresate doar de catre jurnalisti ci si de catre fumatorii prezenti la eveniment, care au putut astfel sa afle mai multe informatii in legatura cu riscurile la care se expun consumand tutun sau au putut solicita sprijinul specialistilor. Invitati au fost dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”, prof. univ. dr. Miron Bogdan, presedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii; dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului „Stop Fumat!” si Gabriel Paun, presedinte Agent Green. Tot pentru suportul celor care vor sa renutne la acest viciu, au mai fost prezenti la conferinta cativa dintre cei aproape 34.000 de fumatori care s-au adresat deja Programului “Stop Fumat!” si care au reusit sa abandoneze tutunul, dar si dintre cei inscrisi in prezent in grupul de renuntare la fumat din cadrul Institutului “Marius Nasta”.
Cu aceasta ocazie a fost lansata si campania nationala „Renunta la fumat o zi. In fiecare zi!”, care se va desfasura pana la data de 24 martie 2010, in patru mari orase ale tarii: Bucuresti, Cluj, Constanta si Iasi. Subiectele abordate vor fi axate pe informarea publicului, atat cel fumator cat si nefumator, despre efectele nocive ale consumului de tutun asupra sanatatii si asupra beneficiile renuntarii la fumat.
Dupa spusele organizatorilor „cei mai multi dintre fumatorii romani afirma ca si-ar dori sa renunte la tutun, insa cand trebuie sa treaca la fapte, foarte multi ‘renunta sa renunte’! Motivele sunt multiple: pentru ca le este greu sa deprinda alte obiceiuri, pentru ca se ingrijoreaza de tot felul de cauze, dar mai ales pentru ca la inceput se pot simti rau”. Si cum medicii recomanda fumatorilor alegerea unei zile in care sa nu se fumeze deloc, aceasta poate fi o zi buna.
Cifrele fumatului
Consumul de tutun reprezinta a doua cauza de deces in lume, conform informatiilor oferite de Organizata Mondiala a Sanatatii, care precizeaza ca anual se inregistreaza 5,4 milioane de decese, mai multe decat cele provocate de accidentele de circulatie, sinuciderile sau consumul de droguri la un loc. Daca datele din prezent nu se schimba, estimarile pentru 2020 indica cifre de pana la 10 milioane de decese in fiecare an, provocate in general de boli asociate cu tutunul: cancere, boli respiratorii, cardio-vasculare, digestive, uro-genitale, neurologice, psihice etc.
La noi in tara se inregistreaza aproximativ 33.000 de decese in fiecare an, 70% dintre acestea fiind  la persoanele cu varste intre 35 si 69 de ani.
In compozitia unei tigari intra, pe langa planta de tutun, un procent variabil de aditivi sau agenti de textura, cu o medie de 8 % din tigara. Analizand la nivel global, in cele peste 6 milioane de tone de tigari vandute in prezent se pot gasi circa 500 000 tone de aditivi. Desi, la nivel european sunt reglementari care stipuleaza care sunt cei aproape 400 de aditivi ce se pot utiliza in compozitia tigarilor, nu exista obisnuinta de a informa consumatorul despre existenta acestor aditivi.
Fumul de tigara eliberat in mediu contine mai mult de 4.000 de substante chimice, dintre care cel putin 69 au actiune cancerigena, provocand boli grave si moarte prematura. Nu doar fumatorii activi sunt expusi acestor riscuri ci si cei pasivi, care risca la randul lor afectiuni cardiace, cancer pulmonar, moarte subita infantila, precum si nasterea de copii cu greutate mica.

Scumpirea tigarilor scade numarul fumatorilor romani

23/10/2009
Firmele din industria tutunului prezente pe piata romaneasca au anuntat noi scumpiri la produsele din tutun in perioada urmatoare. Producatorii de tigari si-au argumentat masura prin faptul ca acciza la tutun se va mari cu zece euro incepand cu 1 ianuarie 2010 si va fi calculata la un curs leu-euro cu 14.2% mai mare decat cel actual. Se estimeaza ca pana la sfarsitul anului, pretul la un pachet de tigari va creste cu peste 30%.

Prima firma care a luat decizia maririi pretului la tigari este  British American Tobacco. Reprezentantii BAT au anuntat ca de la 2 noiembrie pachetele cu tigari produse de aceasta firma se vor scumpi in medie cu 60 de bani. Si ceilalti producatori de tigari prezenti pe piata autohtona au anuntat cresteri de preturi in mai multe etape pana la 1 ianuarie 2010. In acest moment piata interna a produselor din tutun valoreaza aproximativ 2 miliarde de euro iar 95% din aceasta piata este reprezentata de doar trei companii. Aceste trei mari firme au obtinut anul acesta un profit de 137 de milioane de euro de pe urma dependentei romanilor de tutun.

Efectele benefice ale cresterii pretului la tigari nu au intarziat sa apara si, potrivit datelor de pe piata de profil, consumul de tigari va scadea in acest an cu 4%. De asemenea, numarul de tigari produse va scadea la 30 de miliarde de unitati, cu 5 miliarde mai putine decat anul trecut. Nici prezenta tigarilor de contrabanda nu trebuie omisa, insa accesul la aceste produse poate fi controlat iar pierderile la buget pot fi reparate prin sumele econimisite de persoanele care renunta la tutun.

Tinerii fumatori renunta la tabagism cand efectele devin evidente

07/10/2009
Tinerii fumatori sunt de parere ca efectele tabagismului asupra propriului aspect reprezinta un motiv intemeiat pentru care sa renunte la tigari, insa nu inainte ca aceste urmari ale fumatului sa fie vizibile. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de profesorul Sarah Grogan de la Universitatea Staffodshire din Marea Britanie. Cercetarile s-au desfasurat sub forma unor discutii despre fumat la care au participat 87 de tineri fumatori si nefumatori.

Subiectii studiului britanic, care aveau varste intre 17 si 24 de ani, au fost impartiti in doua grupuri, in functie de preferinta pentru viciul tutunului. Fumatorii au discutat despre modul in care tabagismul are un impact negativ asupra aspectului fizic (asupra pielii, dintilor, parului si greutatii) si despre conceptia lor despre fumat. Cei care nu fumeaza au discutat despre o potentiala legatura dintre tabagism si aspectul fizic si cum aceasta ii descurajeaza sa se apuce de fumat.

In urma discutiilor, fumatorii s-au aratat preocupati de efectele negative ale fumatului asupra aspectului lor fizic. Totusi, acestia au declarat ca ar renunta la consumul de tutun doar daca imbatranirea pielii, ingalbenirea dintilor sau alte semne ale tabagismului ar deveni evidente. Tinerii au considerat ca aspectul lor fizic nu este expus la un pericol imediat din cauza fumatului si ca efectele devin vizibile la o varsta mai inaintata. Pe de alta parte, nefumatorii au mentionat schimbarile fizice negative ca fiind unul dintre principalele motive pentru care nu se apuca de fumat.

Cei mai multi dintre fumatorii din Marea Britanie si nu numai sunt tineri adulti. De asemenea, aceasta categorie de persoane este cea mai preocupata de propriul aspect fizic. Daca se insista asupra faptului ca fumatul actioneaza negativ asupra pielii, dintilor si parului inca de la prima tigara, chiar daca efectele nu sunt evidente la inceput, putem sa gasim o metoda eficienta prin care sa convingem tinerii sa renunte la fumat„, a mentionat Sarah Grogan in raportul studiului publicat in British Journal of Health Psychology.

Romanii cheltuiesc sume imense pentru a se imbolnavi

09/09/2009
Potrivit datelor furnizate de un important producator de medicamente antifumat, romanii au cheltuit anul trecut pe tutun aproape doua miliarde de euro. Mai mult, aceeasi sursa arata ca, daca cinci mii de romani ar renunta la fumat, ar reusi sa stranga 1.2 miliarde de euro in termen de zece ani. Chiar si economia tarii ar avea de castigat de pe urma renuntarii la fumat a romanilor avand in vedere ca tratarea bolilor provocate de tigari costa sistemul de sanatate aproximativ 600 de milioane de euro pe an.

Tratarea bolilor este mai scumpa in cazul fumatorilor. Tratamentul unui nefumator bolnav de pneumonie se poate realiza ambulatoriu si costa aproximativ 100 de lei. In cazul fumatorilor, tratarea aceleasi afectiuni este mai complicata iar costurile pot ajunge pana la 3.000 de lei„, a declarat medicul Miron Bogdan, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti.

Daca bugetul alocat de Ministerul Sanatatii (MS) pentru campaniile antifumat a scazut cu 5% fata de anul trecut, s-a observat o reorientare a politicii de marketing a producatorilor de tutun, care se adreseaza tot mai mult tinerilor. „Avem pacienti de 35 de ani care au deja 20 de ani de fumat„, a mentionat, pentru Evenimentul Zilei, doctorul Miron Bogdan. Statisticile Organizatiei Mondiale de Sanatate arata ca 40,6% dintre romani fumeaza si aproape trei sferturi dintre oamenii care mor din cauza unei boli provocate de tutun au intre 35 si 69 de ani.

Poate internetul sa incurajeze fumatul printre tineri?

24/07/2009
Cand adolescentii navigheaza pe internet, sunt expusi la promovarea fumatului? Studiul „Expunerea la fumat pe internet: Analiza continutului paginilor de internet vizitate de adolescenti„, realizat la Academia Americana de Pediatrie (AAP), a urmarit, timp de o luna, site-urile vizualizate de 346 de adolescenti cu varste intre 14 si 17 ani. Subiectii studiului au vizitat aproximativ 1,2 milioane de pagini de internet.

Dintre paginile vizualizate, aproape 2% contineau referiri favorabile la fumat. Materiale pro-tutun au fost gasite in peste 1.900 de site-uri, in timp ce informatii impotriva fumatului erau continute de doar 1.500 de pagini. Majoritatea continutului legat intr-un mod pozitiv de fumat a fost gasit in site-urile de socializare, precum myspace.com.

Studii anterioare au identificat o legatura intre tabagismul la adolescenti si prezenta continutului pro-tutun in media traditionale. Realizatorii cercetarilor de la AAP au avertizat ca, pe masura ce adolescentii folosesc din ce in ce mai mult site-uri de socializare, expunerea acestora la materiale ce incurajeaza fumatul va creste.

Tigarile „light” sunt la fel de daunatoare

16/07/2009
Multi fumatori cred ca tigarile „light” emit o cantitate mai mica de nicotina in creierul uman fata de tigarile normale. Un studiu realizat de curand a dovedit ca aceasta ipoteza este gresita. Cercetarile realizate la University of California (UCLA), din Los Angeles, au demonstrat ca ambele tipuri de tigari au acelasi efect negativ asupra creierului uman.

Studiul a aratat ca toate tipurile de tigari sunt la fel de daunatoare pentru sanatatea oamenilor. Totusi, multe persoane tind sa creada mitul tigarilor „light”, argumentand cu diferenta nivelului de nicotina pe care il contine o tigara „light”. Astfel, tigarile de acest tip contin intre 0.6 si 1 miligram de nicotina, in timp ce cantitatea din tigarile normale este de cel putin 1.2 miligrame.

Nicotina se ataseaza la anumite celule nervoase (receptori de acetilcolina) iar procesul culmineaza cu eliberare de dopamina (o substanta care creeaza o stare de bine). Nicotina imita comportamentul acetilcolinei si astfel se explica de ce unii fumatori sunt atat de dependenti de tutun. Cercetatorii de la UCLA au descoperit ca nivelul de nicotina continut de o tigara are prea putina relevanta in masurarea efectelor asupra creierului.

Concluzia oamenilor de stiinta se bazeaza pe faptul ca procentul de receptori de acetilcolina afectati de nicotina este acelasi, indiferent de tipul de tigara fumat. Astfel, gradul de dependenta este acelasi atat pentru fumatorii de tigari normale cat si pentru cei care fumeaza tigari „light”. Mai grav este ca una dintre metodele cele mai eficiente de a vinde tigari este folosirea de catre companiile producatoare de tutun a unor termeni inselatori, precum „light”, „ultra light” sau „super slim”.

Romanii scapa greu de dependenta

18/06/2009
Desi masurile impotriva fumatului s-au inasprit prin accize si campanii publicitare, numarul romanilor care renunta la fumat nu a scazut foarte mult, informeaza Evenimentul Zilei. Reprezentanti ai Ministerului Sanatatii atrag atentia asupra faptului ca numarul de fumatori din tara noastra a ramas in continuare foarte crescut. Astfel, aproape o treime din romani sunt dependenti de nicotina.

Dupa intrarea in vigoare a legii care obliga proprietarii de baruri sa imparta zonele pe care le aveau la dispozitie in locuri destinate fiecarei categorii de clienti (fumatori si nefumatori) sau sa-si aleaga doar o anumita clientela, multi patroni au preferat sa-si dedice localurile numai persoanelor fumatoare. Tudor Toma, membru in Societatea Medicilor Romani din Marea Britanie a declarat: „Pentru a se ajunge la rezultate reale trebuie sa fie luate masuri mai dure. Cu cat regulile vor fi mai prohibitive, cu atat va scadea si numarul de fumatori„.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) reclama faptul ca patronii de localuri in Romania au separat spatiile pentru nefumatori in mod superficial. Astfel, zonele pentru nefumatori sunt mici si izolate necorespunzator iar oamenii sunt expusi la fumatul pasiv. Mai mult, atunci cand localurile sunt prea pline, nu se mai respecta departajarea de spatiu si se fumeaza si in spatiile dedicate nefumatorilor. Purtatorul de cuvant al ANPC, Paul Anghel, a mentionat ca sanctionarea patronilor care nu respecta legea este foarte greu de pus in aplicare si ca ar trebui votata o lege care sa interzica definitiv fumatul in restaurante.

Pe de alta parte, medicii pneumologi sustin ca lupta impotriva fumatului ar trebui sa inceapa inca din timpul scolii. Potrivit celor mai noi statistici, 64% dintre elevii de 16 ani din Romania au fumat deja cel putin o data. „Programele anti-fumat ar trebui sa aibe continuitate si sa se adreseze unor categorii tinta, precum adolescentii. In tara noastra, prima tigara este fumata inca din timpul scolii, asa ca este nevoie de mai multe ore de specialitate in institutiile de invatamant. Copiii trebuie sa cunoasca de mici pericolele pentru sanatate pe care le implica fumatul„, a mentionat, pentru Evenimentul Zilei, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Printre masurile anti-fumat pe care le incurajeaza medicii pneumologi se numarapedepsirea vanzatorilor care intorc invers pachetele de tigari, pentru ca pictogramele aplicate sa nu se vada. De asemenea, un rol important ar trebui sa-l aiba si medicii de familie. Acestia le-ar putea aminti pacientilor sa se lase de fumat, de fiecare data cand oamenii vin la un control.

Fumatul poate provoca sau agrava acneea

18/05/2009
Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori italieni, fumatul poate provoca acnee, mai ales in cazul femeilor. Oamenii de stiinta de la Institutul de dermatologie San Gallicano din Roma au identificat o noua boala – „acneea fumatorului” care lasa fumatorii cu porii blocati si pete pe fata. Cea mai intalnita forma a acestui tip de acnee este cea non-inflamatorie. Rezultatele studiului au fost publicate in British Journal of Dermatology.

Peste 1.000 de femei, cu varste intre 25 si 50 de ani, au fost supuse mai multor teste in cadrul cercetarilor. Rezultatele analizelor au indicat faptul ca 42% dintre femeile fumatoare sufereau de acnee, fata de doar 10% dintre femeile nefumatoare. „Studierea si recunoasterea acestei forme de acnee este esentiala pentru intelegerea corecta a efectelor fumatului asupra pielii si ar putea contribui la programele de combatere a acestui viciu„, a mentionat Bruno Capitenio, coordonatorul echipei de cercetatori italieni.

Pe langa noua forma de acnee, fumatul poate intretine, si agrava, acneea inversata, care provoaca leziuni inflamatorii in zonele pliurilor, axilei, in zona inghinala si chiar in jurul areolei mamare. Unii cercetatori afirma ca fumatul, prin modificarea texturii cutanate si a vascularizarii fetei, poate agrava o acnee existenta. Potrivit doctorului Colin Holden, presedintele Asociatiei Britanice de Dermatologie, fumatorii care au avut acnee in tinerete au de patru ori mai multe sanse sa faca acnee la maturitate decat nefumatorii. Fumatul provoaca pierderea unei cantitati importante de colagen si elastina din piele, fara de care tegumentul nu se mai poate regenera iar acest lucru provoaca imbatranirea prematura a pielii, aparitia, inainte de vreme, a ridurilor si modificarea culorii tenului.

Fostii fumatori sunt mai sanatosi, mai bogati si… mai fericiti

13/05/2009
Calitatea vietii unui fost fumator este foarte mult imbunatatita de renuntarea la viciul tutunului. Un studiu realizat la Institutul de Cercetare al Cancerului din Marea Britanie (ICC) indica faptul ca cei care se lasa de fumat sunt acum mult mai fericiti decat atunci cand consumau tutun. Rezultatele studiului au fost publicate in cel mai nou numar al revistei Nicotine and Tobacco Research.

Oamenii de stiinta au studiat raspunsurile date de 879 de adulti la chestionare realizate special pentru aceasta cercetare. Mai mult de doua treimi (69.3%) dintre cei care au participat la studiu au declarat ca sunt mai fericiti decat atunci cand fumau, in timp ce doar unul din treizeci (3.3%) s-a declarat mai putin fericit. Aproximativ un sfert dintre cei intrebati au declarat ca se simt la fel de fericii ca in perioada in care fumau.

Perioada de timp care a trecut de la aprinderea ultimei tigari a afectat nivelul de fericire. Fostii fumatori care au renuntat la tigari de mai bine de un an s-au declarat mai fericiti decat cei care s-au lasat in ultimul an. Totusi, chiar si numarul celor care au renuntat de curand si s-au declarat fericiti il depaseste categoric pe cel al fostilor fumatori nefericiti. De asemenea, fostii fumatori tineri s-au declarat fericiti intr-un numar mai mare decat cei in varsta. Gradul de fericire nu a fost influentat de numarul de tigari fumate zilnic sau de sexul persoanelor intervievate.

Exista mai multe motive pentru care cineva care s-a lasat de fumat se declara mai fericit acum decat atunci cand fuma, inclusiv satisfactia de a fi castigat o lupta cu propriile limite. Aceste rezultate reasigura persoanele care isi doresc sa se lase de tigari ca isi vor imbunatati sanatatea fizica iar calitatea vietii lor va avea de castigat daca reusesc sa renunte la tutun. Majoritatea fumatorilor doresc sa se lase insa este nevoie de mai multe tentative pana vor reusi definitiv. Important este sa continue sa incerce„, a declarat doctorul Lion Shahab, de la ICC.

Primele amenzi antifumat

18/02/2009
Inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului au inceput controalele in baruri si cafenele pentru a verifica repectarea legii antifumat. Patronii care nu se conformeaza legii risca o amenda intre 2.500 si 5.000 de lei iar primele amenzi au si venit. Proprietarii de baruri se plang ca vanzarea a scazut de cand spatiul pentru clientii fumatori a fost restrictionat. In timp ce persoanele care fumeaza se simt nedreptatite de ceea ce stipuleaza legea antifumat, si nefumatorii sunt afectati indirect.Fumatorii invoca o ingradire in spatiul public cauzata de propria alegere catre un viciu. Nefumatorii, in schimb, au de suferit pentru ca majoritatea patronilor de baruri aleg sa dedice spatiul de care dispun (mai mic de 100mp) fumatorilor, care teoretic consuma mai mult.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr.5 pe 2008, incepand cu 1 ianuarie 2009 fumatul in spatiile publice inchise este permis doar in camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, care sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces si care sa nu depaseasca jumatatea din spatiul destinat clientilor. Localurile cu o suprafata mai mica de 100mp pot alege sa functioneze strict dedicate unei categorii de clienti, fumatori sau nefumatori iar aceasta alegere trebuie adusa la cunostinta clientilor prin panouri.

Scopul final ar fi ca pana la 1 iulie 2010, printr-o serie de legi, sa se interzica total fumatul in spatiile publice.

2 comentarii la “STOP FUMAT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s