Biblia soferului econom

Economisire = Câştig


Eşti automobilist?
Te ameţesc preţurile de la pompã? Ai vrea sã cheltuieşti mai puţini bani pentru a-ţi folosi maşina, fãrã sã renunţi la nimic şi totuşi sã-ţi rămânã şi bani în buzunar?
Ce ai zice dacă ai putea să o faci cheltuind mai puţini bani?

Materialul gratuit ce urmează te va ajuta în mod cert să conduci cheltuind mai puţini bani.


Biblia soferului econom

RCA-Ieftin


Ştiai că:
   Nu trebuie să-ţi schimbi maşina şi nu trebuie să cumperi nimic.  Cel mai bun calculator nu e pe masă şi nici la bordul maşinii, e chiar aici, între urechile tale: se numeşte creier. 

În opinia specialiştilor,  doar prin modificarea obiceiurilor de conducere e posibilă o economie de carburant de 10-30%.

Acest material nu se predă  în şcolile de şoferi ( nu are loc în cadrul orelor impuse, iar pentru un  începător prioritară este siguranţa şi obţinerea permisului).

După obţinerea permisului nimeni nu mai e interesat să înveţe, de aceea constatăm că există oameni care nu ştiu să conducă nici după 20-25 de ani de practică.

De aceea, acest material este dedicat nu numai celor care au deja permis de conducere, suntem siguri că toţi actualii sau viitorii şoferi vor găsi informaţii valoroase în el.

Scopul nostru este tocmai ca în următoarele serii de materiale, să oferim, structurate în câteva puncte, cunoştinţele necesare obţinerii unei economii de carburant de 10-30%.

Pe lângă reducerea consumului, nu ne propunem să facem traficul mai lent, dimpotrivă, dorim să fie lipsit de accidente şi mai fluent.

RCA-Ieftin


Dacă oricum trebuie să circulăm de ce să nu o facem mai bine?
Suntem convinşi cã materialul va determina economii substanţiale(*) şi va contribui la transformarea condusului din chin în plãcere.(*) la un calcul sumar, la un parcurs mediu anual de 20000km, cu un consum mediu de 9 l/100 de km, la preţurile actuale (toamna 2011), de 5.44 RON/litru de benzinã: rezultã o cheltuialã anualã de 9792 RON.
(iar aici nu intrã costurile unei conduceri iraţionale: plãcuţe de frânã, anvelope, ulei, etc).Economia pe care o poţi realiza depinde însã de tipul de maşinã cu care circuli.În medie o economie de 1958 RON e posibilã anual, deci 20% vã rãmân “în mânã” (în multe cazuri chiar mai mult).Cititorul şi posesorul acestui material va fi mai bogat deci cu 1958 RON anual. De aceea, te rugãm sã nu pãstrezi aceste cunoştinţe doar pentru tine, cãci şi tu le-ai primit gratis:Citeşte şi dã mai departe!

RCA-Ieftin

Consumul REAL


Va exista întotdeauna o diferenţă mai mult sau mai puţin semnificativă între consumul declarat de producător şi cel real.
Nu te lãsa ameţit de ceea ce spun producãtorii referitor la consumul maşinilor!

Din motive lesne de înţeles, la testele de fabricã se ia modelul de bazã, care este cel mai uşor, ca urmare nu are cãteva zeci de kilograme în plus (greutatea opţionalelor). Mãsurarea nu se face pe drumuri, în trafic, ci pe bancuri care simuleazã un program sau pe circuite speciale.

Socoteala din târg rareori se potriveşte cu cea de acasã…La teste nu se cupleazã aerul condiţionat, nu se utilizeazã dispozitive electrice mari consumatoare de energie (gen încãlzire scaune, faruri, ventilatoare, amplificatoare, etc).

Pe  de altã parte, nici omuleţul plantat în spatele volanului la teste nu este stresat, ca în trafic, aşa cã poate liniştit sã stabileascã un record de consum redus.

Asta este dealtfel şi explicaţia faptului cã la testele fãcute de reviste de specialitate, consumul real îl depãşeşte mereu pe cel comunicat de fabricã, uneori cu foarte multe procente.

RCA-Ieftin

Computer borda. Nu te lua dupã indicaţiile computerului de bord.Acesta calculeazã parametrii afişaţi în concordanţã cu ceea ce indicã litrometrul ( plutitorul din rezervor ).Dacã la ultima alimentare ai turnat carburant dincolo de nivelul la care declanşeazã pompa de alimentare, aceastã cantitate nu va fi luatã în calcul, deoarece litrometrul vehiculului este deja la nivelul maxim în momentul declanşãrii pompei.Ca atare, distanţa pe care o poţi parcurge va fi mai mare, fãrã ca deşteptul de la bord sã sesizeze cã de fapt şi cantitatea de carburant consumatã a crescut, indicând astfel un consum mai mic decât cel real.Indicaţiile computerului au doar caracter informativ.
Statie alimentare
b. Alimenteazã de fiecare datã doar pânã la momentul declanşãrii automate a pompei, de preferat de la aceeaşi staţie, de la aceeaşi pompã, în aceeaşi poziţie a vehiculului.O roatã urcatã pe un obstacol poate face o diferenţã de câţiva litri, datoritã înclinãrii maşinii.De asemenea mãsurarea este corectã cu maşina neîncãrcatã, de exemplu o persoanã stând pe scaunul din spate poate cauza înclinarea maşinii, implicit a rezervorului şi poate influenţa precizia, astfel rezultatul poate sã fie 0.5l de carburant în plus sau minus în rezervor.

RCA-Ieftin


Încearcã sã alimentezi mai rar, dar cu cantitãti  mai mari.
c. Încearcã sã alimentezi mai rar, dar cu cantitãţi  mai mari.
(în loc de a alimenta des, cu cantitãţi mici).

   Toleranţele metrologice sunt la fel, indiferent de cantitate. Dacã o pompã greşeşte cu 1 decilitru la fiecare alimentare, dacã alimentezi 5 litri, îţi va fura 2% la fiecare alimentare. Dacã alimentezi 50 de litri, îţi va fura doar 0,2%. Diferenţa va fi de 4 decilitri, adicã aproape jumãtate de litru…


   Chiar dacã litrometrul pompei e verificat metrologic, având o toleranţã garantatã, cei care le deţin şi exploateazã sunt oameni, a cãror verificare metrologicã e mai dificilã…


    Încearcã deci, pe cât posibil, sã consumi cât mai mult din rezervor, înainte de a alimenta. Kilometrajul real este influenţat hotãrâtor de dimensiunea anvelopelor.
d. Kilometrajul real este influenţat hotãrâtor de dimensiunea anvelopelor.

    O anvelopã 185/65 R15 cu sprafaţa de rulare uzatã 4mm va determina o eroare de mãsurare a  distanţei de 1,14%.  Adicã la fiecare 100 km reali, va indica 101,14 km.


Pare puţin, dar şi marea este formatã din multe picãturi…

RCA-Ieftin

Calculul consumului real
e. Calculul consumului real (litri/suta de kilometri) se face
înmulţind consumul real cu o sutã, apoi împãrţind la distanţa realã parcursã.De exemplu:ai alimentat 42,8 litri, distanţa parcursã fiind de 753 de kilometri rezultã un consum de (42,8*100)/753 = 5.68 litri/suta de kilometri.

Să reducem numărul pornirilor de pe loc!

Dacă până acum ne-am ocupat de chestiuni de ordin general, materialul ce urmează conţine informaţii, proceduri concrete. Pentru a le reţine mai uşor îţi recomandăm să le printezi pentru a fi mereu la îndemână.
evita_pornirile_de_pe_loc.jpg  a. Evită pe cât posibil pornirile de pe loc!

Pentru a învinge inerţia vehiculului, motorul este solicitat suplimentar, iar calculatorul care gestionează şi dirijează funcţionarea motorului trebuie să asigure un amestec carburant mai bogat. 


Uneori,consumul instantaneu înregistrat în faza de pornire ajunge la 600% din consumul normal! 


Bineînţeles, pentru a evita pornirile dese, trebuie evitate şi opririle dese.      Cum?

a1. observă din timp o eventuală congestionare a traficului pe banda ta şi schimbă banda din timp, nu în ultimul moment, chiar lângă obstacol


a2. învaţă să urmăreşti spaţiul din faţă pe o distanţă cât mai mare, pentru a observa din timp eventualele obstacole şi blocaje


a3. atunci când în faţa ta s-a format o coloană în aşteptare, nu porni maşina la fiecare pornire a vehiculului din faţă, ci doar atunci când acesta a parcurs o distanţă apreciabilă.


Este iraţional să parcurgi 1-2 m şi pe urmă să opreşti iar. E mai raţional să parcurgi deodată 3-4 lungimi de maşină. Aşteaptă răbdător! Este greşită patinarea continuă a ambreiajului în asemenea situaţii.


Nu lăsa motorul să funcţioneze în aşteptare mai mult de 10-15 secunde. 


Sub această valoare scoate maneta schimbătorului de viteze la punctul mort, cu motorul mergând. Tot asta face şi sistemul Start-Stop de pe maşinile cu pretenţii.RCA-Ieftin


reducereavitezei.jpg  a4. pentru reducerea vitezei, foloseşte cu încredere frâna de motor.
Pe lângã menajarea garniturilor de fricţiune ale frânelor (saboţi, plãcuţe de frânã), vei economisi carburant.La maşinile la care pedala de acceleraţie nu acţioneazã direct asupra pompei de injecţie (la motorul Diesel) sau a clapetei de acceleraţie (la motoarele pe benzinã), ci trimit doar un semnal la calculatorul motorului, în faza de frânare de motor, injectoarele practic nu mai debiteazã.Situaţia este un pic diferitã la maşinile vechi, cu carburator, la care depresiunea mãritã de sub clapeta de acceleraţie antreneazã, la utilizarea frânei de motor, o cantitate suplimentarã de carburant prin orificiul de mers în gol.În aceastã situaţie e mai recomandabil sã se scoatã maneta de viteze la punctul mort.a5. e bine dacã poţi sã transformi o oprire într-o reducere a vitezei cu frânã de motor, luând din timp piciorul de pe acceleraţie, dacã sesizezi cã existã un obstacol în faţã.Este risipã de bani sã accelerezi pânã în ultimul moment, pentru ca la urmã sã frânezi energic. Asta se face la concurs, nu pe drum.a6. în cazul în care vehiculul nu are mersul în gol stabil şi existã pericolul opririi motorului, trebuie luatã în considerare încetarea efectelor servo la frânã şi direcţie, deoarece pompele servo aferente sunt antrenate de regulã de motor.Nu înseamnã cã maşina nu va avea frânã sau direcţie, ci doar cã acţionarea acestora va fi substanţial mai grea.a7. folosirea frânei de motor, treaptã cu treaptã, necesitã oarecare experienţã şi o apreciere corectã a spaţiilor aferente frânãrii/opririi, de aceea se recomandã cu precãdere conducãtorilor care au deja puţinã experienţã.Dacă ai citit materialele primite până acum, suntem siguri că aştepţi continuarea lor.
În capitolul următor vom vorbi despre evitarea acceleraţiilor brutale.

RCA-Ieftin

Evită pe cât posibil acceleraţiile energice!


6-evita-acceleratiile-energice.jpg
Este recomandat sã se circule cu o vitezã constantã, fãrã variaţii mari.Astfel, dacã doreşti sã circuli cu 90 km/h, nu lãsa viteza sã scadã sub 85 km/h.Experienţa aratã cã motorul va consuma mai puţin la variaţii mici ale vitezei.Dacã maşina  ta este echipatã cu Tempomat / Cruise Control, foloseşte-l!Acceleraţia trebuie sã fie medie, în treapta de vitezã potrivitã.Dacã vei încerca sã accelerezi într-o treaptã superioarã, în care motorul nu poate accelera, calculatorul va interpreta poziţia pedalei de acceleraţie, care este apãsatã la podea, ca pe o invitaţie la a îmbogãţi amestecul, cu consecinţele de rigoare.Dacã vei tura motorul într-o treaptã inferioarã, amestecul va fi de asemenea foarte bogat, consumul mãrindu-se simţitor. De regulã se tureazã doar pânã la turaţia de cuplu maxim(cam 30% din turaţia maximã la Diesel, cam 55% din turaţia maximã la motoarele pe benzinã).La unele vehicule existã un indicator care aratã momentul optim al schimbãrii de treaptã.Pânã la generalizarea acestuia însã, o ureche bunã e de nepreţuit…

RCA-Ieftin

Schimbarea de treaptă în salturi


Şi acum, despre ceva ce nu se învaţă la şcoala de şoferi: schimbarea de treaptă în salturi.
Dacă atunci când ai învăţat să conduci, instructorul te punea să schimbi treptele „în sus” doar treaptă cu treaptă, ei bine, află că se poate şi altfel, economisind carburant.Dacă limita legală de viteză în localităţi este de 50 km/h, aceasta se poate menţine cu treapta a 3-a, dar este mai economic cu treapta a 4-a, la turaţii ceva mai mici.Să ajungi însă acolo este ceva mai dichisit. Pentru a economisi bani, e mai bine să faci în felul următor:a.    porneşte cu treapta 1-a de pe loc şi accelerează puţin
b.    schimbă treapta a 2-a şi accelerează o idee mai mult decăt de obicei
c.    schimbă treapta a 4-a, fără să mai utilizezi treapta a 3-aExplicaţia este următoarea:
Motoarele moderne au o rezervă de cuplu apreciabilă, care permite această tehnică.Ea este cu atât mai aplicabilă, cu cât maşina are mai multe trepte de viteză (cele mai noi au 6 ). Diferenţele dintre trepte fiind mici, este evident că motorul va merge astfel la regimuri inferioare, economisind bani.Tehnica este aplicabilă şi în alte situaţii. Mai sus am descris manevra 1-2-4, dar se poate aplica şi la 1-3, 1-3-5, 1-2-4-6.Această tehnică se foloseşte de mult în occident, nu are nimic nou, dar în România este mai puţin utilizată şi predată.

RCA-Ieftin


Bineînţeles, aplicarea acestei tehnici impune fineţe în conducere, nu este destinatã începãtorilor, care au destule pe cap, fãrã sã se mai gândeascã şi la tehnici alternative de conducere.
Procedeul descris mai sus nu se poate aplica la vehicule uzate apreciabil sau la cele cu motor foarte slab, în cazul acestora lipsa de putere face dificilã, dacã nu imposibilã, folosirea acestei metode.Dar de obicei vehiculele moderne sunt motorizate mult peste nevoile conducerii economice, având aşadar rezerve apreciabile de putere şi cuplu.
8-schimbarea-de-treapta-in-salturi.jpg
Este bine de ştiut cã mai ales motoarele Diesel moderne, datoritã cuplului mare şi a caracteristicii de cuplu platã, mai liniarã decît la modelele pe benzinã, permit o conducere mai relaxatã, cu mai puţine schimbãri de vitezã, depãşiri confortabile, conducere cu adevãrat economicã.În prezent asistãm la „downsizing”, adicã se pun în vânzare motoare pe benzinã de cilindree relativ micã, dotate cu turbocompresor şi/sau compresor volumetric.Acestea au o caracteristicã de cuplu asemãnãtoare motoarelor Diesel, dar consumã enorm la regimuri înalte de funcţionare. Este normal sã fie aşa, fiecare medalie are şi reversul ei.Pentru cei care nu ştiu, vechile cutii de vitezã de tip hidramat  determinã un consum mai mare cu 1-2 litri/suta de km.Cutiile automate de generaţie nouã  (robotizate, cu arbori şi ambreiaje multiple de  tip DSG, etc.) sunt în general mai deştepte decât cei care le exploateazã, pot fi folosite  economic, dar preţul de achiziţie  le scoate din discuţie, iar fiabilitatea  lasã în multe cazuri de dorit, fiind vorba de sisteme  complexe.O altã observaţie este cã, în mãsura în care, înainte de o pornire, vehiculul nu a fost complet oprit, este preferabilã pornirea cu treapta a 2-a, cu o patinare mai lungã a ambreiajului, fãrã a ambala mult motorul.

În general se poate spune cã starea plãcuţelor de frânã dã o bunã imagine asupra şoferului.

Dacã trebuie sã schimbi plãcuţele la 30 000 de km, în mod cert conduci neeconomic.

Chiar plãcuţele mai moi, gen Logan, care se uzeazã destul de repede, merg cel puţin 50-60 000 de km fãrã probleme, dacã nu accelerezi ca sã frânezi dupã aceea…

Criteriul nu este aplicabil vehiculelor cu cutie automatã, deoarece acestora le lipseşte frâna de motor, aceasta trebuind compensatã cu frânãri mai dese. Dar cutiile automate de generaţie nouã au frânã de motor…

RCA-Ieftin

Obiceiuri greşite

Mãrunţişuri care par nesemnificative, dar care mãresc consumul:
9-obiceiuri-gresite.jpga. Sã nu ai în maşinã lest.
Adicã nu cãra cu tine decât ceea ce îţi este strict necesar. Fiecare 50 kg adãugate la masa transportatã determinã o creştere de consum de 3-5 dl de carburant, adicã în jur de jumãtate de litru/sutã de km.
b. Încearcã pe cât posibil sã circuli cu maşina folosindu-i la maxim capacitatea.Adicã, dacã faci naveta, gãseşte-ţi tovarãşi de drum. Parteneri care sã contribuie la costul carburantului.E mai avantajos pentru toatã lumea dacã sunt mai puţine maşini în trafic, iar costul carburantului se împarte.c. Nu te costã nimic sã fii politicos şi sã laşi pe alţii sã intre în trafic înaintea ta, chiar dacã asta implicã sã renunţi la prioritatea pe care o ai.Bineînţeles, pare greu de înţeles cã un adorator de manele sau un cocalar îţi va mulţumi pentru asta, dar aici acţioneazã un principiu biblic, pe termen lung.Favoarea te va fi returnatã de altcineva, pe termen lung tot mai mulţi fiind aceia care vor avea cei şapte ani de acasã.Ştim, pare absurd, dar nu este, cãci şi drumul de o mie de km începe cu primul pas…d. Atenţie la barele sau portbagajul de pe pavilion!
La viteze mari determinã creşterea apreciabilã a consumului. Foloseşte-le doar la nevoie!e. Controleazã mereu dacã nu ai consumatori suplimentari de energie electricã cuplaţi şi uitaţi.Încãlzirea electricã a parbrizului sau lunetei, a scaunelor, amplificatoarele pornite, etc. duc în final la o sarcinã suplimentarã a motorului, produsã de antrenarea mai dificilã a generatorului de curent,  fenomen care duce la risipã.f. Foloseşte aerul condiţionat doar atunci când este strict necesar.Compresorul instalaţiei consumã foarte multã energie pentru a fi antrenat. Acesta se cupleazã electromagnetic, de la un comutator electric, care de multe ori rãmâne uitat în poziţia cuplat.g. Pe autostrãzi nu te folosi de limita de vitezã maximã admisã.Peste 120 km/orã motorul consumã mai mult, aceasta fiind de regulã viteza la care se optimizeazã funcţionarea motoarelor moderne.

O vitezã de 100-110 km/orã e mult mai economicã, în schimb timpul afectat cãlãtoriei nu creşte semnificativ.

Mergând cu 130 km/orã, vei parcurge 100 km în 46 minute, mergând cu 110km/orã vei parcurge aceeaşi distanţã în 54 de minute, diferenţa de 8 minute traducându-se în cel puţin 1 litru de carburant economisit.

O maşinã de oraş va consuma dublu (!!!) dacã este gonitã pe autostradã, datoritã simplului fapt cã este optimizatã pentru traficul din localitãţi şi nu pentru circulaţia la viteze ridicate.

Şi nu uita: Pentru obţinerea de rezultate concrete, trebuie nu doar sã citeşti acest material, ci  sã  aplici  zi  de  zi  procedeele descrise!


(c) 2008-2011 www.circulatiarutiera.ro       

RCA-Ieftin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s