Dau informatii sa va stabiliti in Germania !

Bestjobs.roNu de mult a fost o tema „Emigrarea in Germania ” si eu am dat mici informatii cum pot unii dintre voi sa se descurce sa se stabileasca sau sa poata pentru o bucata de vreme sa poata munci pe teritoriul Germaniei. Unii dintre cei care au citit cele scrise de mine au crezut ca eu sunt ministrul emigrantilor sau al ministerului de munca aici in Germania. Nu, nu sunt Ministru si nici nu sunt angajata in aceste ministere. Lucrez in alta institutie si in momentul de fata sunt in „pensie de boala”. Asa ca cei care doriti sa plecati din Romania si sa va stabiliti in Germania scrieti aici la aceasta tema si eu cat stiu si pot va dau informatiile cat mai corecte si cat mai exacte. Va rog nu ma mai deranjati pe privat si nu incercati sa umblati cu dedesubturi caci de la absolut nimeni nu am si nu voi cere absolut nimic, nici macar acel simplu „Multumesc„.

Voi incepe cu primul pas , adica cei care vor sa vina in Germania primul lucru care le trebuie este locuinta siANMELDUNG-domiciliu,care se face la primaria orasului,comunei,satului…:)) atasez acest anmeldung  sa aveti cat de cat habar cum arata.

http://s3.directupload.net/file/d/2294/nz9id5d3_jpg.htm

Sunt ff. multe mici firme de constructii, abatoare, restaurante, cofetarii, pflegeheime (case de batrani) s.a.m.d. care au nevoie de oameni, mergeti cu curaj si intrebati, dati dovada de bun simt si civilizatie. Cine cu adevarat vrea sa munceasca cinstit in Germania  reuseste . Cei care stiti ca aveti meserii bune si va bazati pe meserie veniti de acasa cu diplomele si traduse in limba germana si legalizate.Cei care aveti scoli de meserii si stiti ca va bazati pe meserie dupa ce ati facut la Rathaus-primarie anmeldungul va puteti face Gewerbe – adica privat, un fel de PFA german. Selbstendig – a lucra singur pe baza de chitantza – reschnung. O sa va atasez si acest document sa vedeti cum arata. Acest gewerbe costa 20€ pe care il platiti direct la primarie – Rathaus.

http://s7.directupload.net/file/d/2294/wc775kxt_jpg.htm

Asa arata acest document Gewerbe si puteti trece de la reinigung, reinigung gebäude pana la handwerker, adica de la femeie de servici pana la constructor. Mare atentie cu acest Gewerbe, cei care stiti ca nu veti castiga suma de 14.500 € pe an nu veti plati steuer Finanzamt (impozit la Fisc),cei care veti depasi aceasta suma cu 1 € veti plati impozitul.

Cand aveti aceste doua lucruri (Anmeldung, Gewerbe) veti primi prin posta de la Finanzamt un formular pe care va trebui completat (nu am reusit sa-l procur)si va trebui trimis inapoi de la care veti primi IDENTIFICATION NR. asta este nr. cu care veti face la sfarsitul anului mai bine spus in luna martie-mai al anului urmator Steuer – impozit, asta insemand daca ati depasit venitul, aici nu stiu cum sa va scriu in romaneste-scuze. Va atasez acest document sa vedeti cum arata.

http://s13.directupload.net/file/d/2407/srrn78sz_jpg.htm

Anmeldung si Gewerbe se pot obtine intr-o zi, acest IDENTIFICATION Nr. se primeste intr-o saptamana.

ATENTIE: Cei care va faceti Gewerbe trebuie sa va faceti asigurare privata de sanatate, si, de preferat, veniti cu asigurarea din Romania.

Avand toate aceste documente de la toate faceti copii si le veti trimite la Ausläderamt – corect tradus vine Primaria strainilor din judetul – Kreisul de care apartineti si veti primi in maximum 2 saptamani acest document care va dreptul la sederea definitiva ca cetateni romani in Germania ca faceti parte din Comunitatea Europeana.

http://s7.directupload.net/images/100926/jgxau6wl.jpg

Cei dintre voi care veti reusi sa lucrati timp de 6 luni in aceasi firma cu Gewerbe seful firmei va poate angaja definitiv si veti putea renunta la acest Gewerbe si va trebuie acest permis de munca care il completeaza firma si veti merge laArbeitsamt  (Fortele de munca) si veti fii considerati ca si un neamt care aici este nascut. Acum atasez acest ultim document care se refera la cei care au sansa sa aibe un contract de munca le va trebui acest document si este bine sa vada cum arata.

http://s1.directupload.net/images/100926/iqp3m3gq.jpg

Nu uitati ca este fff. bine sa veniti din tara pentru minimum 2 ani asigurati de sanatate, caci aici va costa ff. mult asigurarea privata de sanatate aici.

Cei care ati mai fost in mod legal in Germania intre anii 2007 – 2010 sa retineti ca sunteti timp de 10 ani in banca de date a Germaniei, si daca ati avut loc de munca official cu acte sau Gewerbe care nu a fost dat pe 0 (zero €) Gewerbe-le este valabil iar restul care ati lucrat oficial cu contract – Arbeitsvetrag sunteti in aceeasi situatie. Cei care ati lucrat cu contract de munca incercati sa reluati legatura cu fostul angajator, poate veti fi reangajati sau va pot da informatii in legatura cu firmele care v-ar putea angaja. De la firmele la care ati fost angajati nu uitati sa cereti Zeugnis (recomandare) care va va ajuta in continuare la gasirea unui nou loc de munca aici in Germania.

Marea majoritate dintre voi nu stiti limba germana si veti avea mari problema de comunicare. De aceea va scriu un site de invatare a limbii, respectiv http://www.dw-world.de/deutschinteraktiv.
Sunteti obligati sa va faceti cont (ca si pe Diseara, de altfel, iar cursul este in mod gratuit), dar datorita voastra este sa cautati si alte site-uri, toate sunt binevenite, carti sau chiar sa faceti in Romania cursuri.

Produse evoMAG.ro

Alte informatii sunt impartite pe capitole:

1. Steuer Eklärung – este declaratia de impozit din Germania pentru cei care lucreaza cu contract de munca. Aveti in urmatorul link un exemplu de acest formular; dupa ce acesta este completat si trimis catre Finanzamt-ul orasului de care apartineti, veti primi acest document care il voi atasa.

Acesta este formularul PDF pentru a face Steuer Eklärung

http://s5.directupload.net/file/d/2408/rt4lx4kx_pdf.htm

Iar acestea 2 sunt raspunsurile primate de la Finanzamt, ca sunteti in regula cu impozitul.

http://s1.directupload.net/file/d/2408/3ybhglu3_jpg.htm

http://s5.directupload.net/file/d/2408/nhxempda_jpg.htm

2.Pentru cei cu Gewerbe aveti formularele pentru declararea venitului castigat pe tot anul in limba germana si raspunsul de la Finanzamt. La raspunsul de la Finanzamt este atasat, in cazul in care ati depasit suma de 14.500 € suma de plata a impozitului, 100%. (ca de exemplu: ati castigat 14.600€, veti plati Finanzamt-ului cei 100 € castigati peste).

http://s10.directupload.net/file/d/2408/kipngr6q_jpg.htm

http://s3.directupload.net/file/d/2408/chlfgh4w_jpg.htm

http://s5.directupload.net/file/d/2408/bu6vcdi9_jpg.htm

Si ca raspuns veti primi urmatoarele documente, intre ele aveti atasat formula de calcul a impozitului cand este depasit de 14.500 €.

http://s1.directupload.net/file/d/2408/3ybhglu3_jpg.htm

http://s3.directupload.net/file/d/2408/8wslg4v9_jpg.htm

http://s10.directupload.net/file/d/2408/o7rykyvg_jpg.htm

http://s5.directupload.net/file/d/2408/nhxempda_jpg.htm

2.1Acest document este in limba romana si este pentru cei care au familia in Romania si sunt angajati la un angajator roman. Acest formular trebuie completat si trebuie trimis impreuna cu celelalte 3 formulare la Finanzamt. Toate aceste formulare le primiti de la Rathaus-ul de care apartineti. Cereti in mod special acest ultim formular in limba romana.

http://s7.directupload.net/file/d/2408/ccafzfnq_jpg.htm

http://s10.directupload.net/file/d/2408/8cb3dumq_jpg.htm

http://s13.directupload.net/file/d/2408/b6ugomnq_jpg.htm

http://s13.directupload.net/file/d/2408/msv38tfn_jpg.htm

http://s3.directupload.net/file/d/2408/u7g2yvff_jpg.htm

http://s13.directupload.net/file/d/2408/wr5zire4_jpg.htm

3.Pentru cei care lucreaza in Germania si au copiii in Romania atasez acest document care se obtine tot de la Rathaus, pentru a-l depune spre a primi Kindergeld (alocatia pentru copii in Germania).

http://s13.directupload.net/file/d/2408/sfloqwq3_jpg.htm

http://s7.directupload.net/file/d/2408/ybsmp99a_jpg.htm

http://s7.directupload.net/file/d/2408/xctruck6_jpg.htm

http://s13.directupload.net/file/d/2408/hl9qque9_jpg.htm

http://s3.directupload.net/file/d/2408/qkpe67mh_jpg.htm

4.Cei  care au Gewerbe pe teritoriul Germaniei va pun la dispozitie un exemplu de Reschnung – Chitanta pe care o eliberati clientului la terminarea prestatiei serviciului sau lunar, daca este un serviciu de Subunternehmer (Firma care te angajeaza cu Gewerbe). Acesta trebuie eliberata in 2 exemplare, unul pentru client (sau firma) si unul pentru dvs, pe care il depuneti la Finanzamt.

http://s5.directupload.net/file/d/2408/f34kfdzm_jpg.htm

Gebucht – inseamna platit.

5.Pentru a aplica la un job in Bundesrepublik Deutschland trebuie sa aveti actele (certificat de nastere sau de casatorie, dupa caz, sau hotararea de divort, diploma de liceu, facultate si alte cursuri de calificare/recalificare) traduse si cu apostile aplicate. Aici aveti exemplu de apostila pentru diploma de liceu (Abitur Zeugniss) si de facultate (Lizenz Diplom).

http://s5.directupload.net/file/d/2408/p2vufmxa_jpg.htm

http://s13.directupload.net/file/d/2408/i4bcy8el_jpg.htm

Apoi dosarul efectiv de aplicare (mapa) trebuie sa contina: Deckblatt (o prima pagina cu poza), Bewerbung ( scrisoare de intentie) si Lebenslauf (CV-ul propriu-zis).  Ele prezinta unele diferente decat cele din limba romana.

http://s5.directupload.net/file/d/2408/vzqi5pj5_jpg.htm

http://s13.directupload.net/file/d/2408/noqxmzzl_jpg.htm

http://s13.directupload.net/file/d/2408/sjspxq7j_jpg.htm

De retinut: cand aplicati pentru un job, trimiteti initian numai mapa cu Deckblatt, Bewerbung si Lebenslauf. Dupa ce ati primit un termen pentru interviu (Vorstellung gesprescht), atunci va duceti cu COPII ale apostilelor, si restul documentelor. La angajator nu dati niciun original, cid oar copii, pe care de cele mai multe ori si le fac ei cu stampila conform cu original a lor (alta diferenta decat in Romania).

Cei care aveti Arbeitselaubnis si ati primit permisul de munca nu uitati ca angajatorul este obligat sa va dea originalul de la acest permis, si el sa isi opreasca DOAR O COPIE! In cazul in care doreste sa-si opreasca originalul sa cereti imediat copie. Este valabila oriunde.

Pentru alte intrebari va stau la dispozitie si va voi raspunde cu mare placere in limita posibilitatilor si a cunostintelor mele.

Va rog din suflet sa cititi cu atentie sporita aceste informatii, deoarece nu voi mai raspunde la intrebarile care isi au raspunsul in cele scrise mai sus.

ATENTIE! MESAJ IMPORTANT! S-AR PUTEA SA VA PLACA!

Update 14 martie 2011:

Descarcati de aici formularele pentru Steuer Nummer pentru cei care au sau isi fac Gewerbe. Dar atentie, trebuie trecut si Identifikation Nummer pe formulare ! Acest Steuer Nr. se va trece impreuna cu Identifikation.Nr. pe Reschnung.

Update 12 mai 2011:

ATENTIE, de la 1 Mai s-a dat dreptul de munca celor 8 tari care au intrat in UE in 2004. Ca urmare, acum se obtine foarte greu Arbeitserlaubnis fiind roman, deoarece nemtii se asteapta la un val de emigranti din tarile mai sus amintite. Asadar, mare atentie, acum cei care vor cauta loc de munca vor reusi numai cu Gewerbe.

Treaba aceasta nu va dura foarte mult, dar probabil ca pana spre toamna emigrarea in Germania va fi destul de complicata.

De asemenea, din motive de sanatate, doamna care va da informatii va intra doar de doua ori pe saptamana si ca raspunde doar celor care au cu adevarat nevoie. Doamna roaga pe toata lumea sa citeasca antetul, intrebarile si raspunsurile deja date, pentru ca asa se gasesc, probabil, raspunsurile la aproape toate problemele.

Tema nu se inchide, dar in aceasta perioada emigrarea fiinde foarte dificila trebuie ca cei interesati sa astepte trecerea catorva luni de la momentul 1 mai 2011.

Update 23 mai 2011:

Iata lista cu toate meseriile pentru care toti romanii care au Gewerbe aici pe teritoriul Germaniei trebuie sa se inscrie la Handwerkerkamera, neaparat, caci daca sunt controlati vor plati amenzi pana la suma de 10.000€. Aceasta lege era data in 2003 dar doar la anumite meseri mai mult in domeniul constructii si a lemnului. Acum de cand cu cele 8 tari ai caror cetateni au dreptul liber sa munceasca pe piata Germaniei s-au introdus si alte meserii.

Lista meserii 1

Lista meserii 2

Lista meserii 3

Lista meserii 4

Update 24 mai 2011:

Iata lista cu ZAV caci Agentur für Arbeit s-a despartit de ZAV si Romania si Bulgaria acum trebuie sa trimita documentele pentru permisul de munca la ZAV si NU la Arbeitsamt. Documentul se va traduce cat se va putea de repede  si se va afisa sa inteleaga lumea ce este scris acolo.

Lista cu documentele pentru permisul de munca, pentru ZAV

12 comentarii la “Dau informatii sa va stabiliti in Germania !

 1. Buna ziua , vreau sa vin cu familia in germania si sa ma integrez legal si corect din toate punctele de vedere dar nu cunoastem limba germana,eu sunt kinetoterapeut si sotia asistent bft si avem o fetita de 2 ani si jumatate ,ce trebuie sa facem .

  va multumesc
  cu stima Eduard

  • Dupa ce gasesc un loc de munca an germania…curatenie…sau depozit …am sa ancep demersurile…momentan st an romania …daca gasitii un loc de munca egal unde va rog sa ma anuntatii..rog seriozitate si ofer…..vin singura la munca copiii st la liceeu…nu.mi permit sa muncesc singura sa tin fetele la liceu an germania..mai ales trebuie sa platesc..chirie…

 2. Eu sunt in germania din 2007 si anul acesta am aflat ca nu mai am nevoie de permis de munca deoarece am stat mai mult de trei ani mi se pare ciudat ca nu se mai da nici un document cu care se face dovada la angajator din ce cauza?

 3. Buna ziua, întrebarea mea este, dacă am gewerbe de 2 ani pot face împrumut la banca pt a dezvolta firma.momentan am firma de construcții si curatenie si vrea sa o schimb pentru Händler merge? Va multumesc mult

 4. Buna ziua !
  Foarte utile informatiile d-voastra,va multumim.O singura nelamurire am,daca ati putea sa imi raspundeti as aprecia.Ati precizat ca daca sunt angajat cu gewerbe cel putin 6luni la aceeasi firma,seful firmei poate sa solucite angajarea mea definitiva.Cum pot sa fiu angajat la firma respectiva…cu gewerbe selbstendig ca si subunternehmer?Ati putea sa detaliati putin?!.Multumim

 5. As avea nevoie de putin ajutor din partea dumneavoastra sau celor care reusesc sa imi dea o mana de ajutor. Problema sta asa:
  -Am venit in Germania in 11.04.2012(inscris la primarie din 12.04.2012)
  -Mi-am gasit singur, aici, un loc de munca intr-un restaurant italian iar patronul s-a oferit sa imi faca actele si tot ce trebuie ca sa fiu legal(de precizat ca am inceput lucrul in data de 11.05.2012 si lucrez pana in prezent, fara intrerupere)
  -Dupa luni de munca si batai de cap cu actele, ca nu vin, ca nu sunt trimise, ca au venit cu negativ, etc, in cele din urma mi-a venit dreptul de munca din data de 16.10.2012, valabil un an. Dreptul de munca mi l-a facut pe 400 euro basis, marit ulterior la 560 euro pentru a putea beneficia de AOK. Desi programul de munca in acte e de 2h/zi, eu lucrez program normal, zi lumina, 6zile/7.
  -Acum am cateva intrebari:
  1. Pot aplica pentru dreptul de munca permanent inainte sa am un an implinit? Dupa un an de munca la acest patron, pot primi drept de munca permanent?
  2. Pot face ceva/cumva pentru a-l face pe patron sa imi faca actele pe salar normal, intreg, fara a pierde dreptul de munca sau locul de munca?
  3. Daca imi gasesc alt loc de munca mai bine platit, in fabrica sau oriunde altundeva, pe salar intreg, perioada lucrata anterior se va lua in considerare cand aplic pentru dreptul de munca permanent sau o iau de la zero? Sau mai important, am sanse sa mi se aprobe actele la eventualul nou loc de munca?

  Va multumesc anticipat! Astept nerabdator un raspuns, caci vreau sa schimb locul de munca si am nevoie de informatii!

 6. Buna,

  Am cam priceput ce ati vrut sa spuneti in legatura cu firmele. Cazul meu e cu totu altceva si mi-ar fii de mare ajutor daca imi puteti oferii cateva informatii referitoare.
  Sunt de 6 luni in Germania. Miam facut inscrierea pe locuinta si am si dreptul de munca dat fiind faptul ca acum nu mai este nevoie sa fie obtinut. Cu alte cuvinte sunt cu acte in regula, exceptie asigurarea de sanatate. Am trait in Spania 9 ani cu parintii mei si am acolo toate actele la zi inclusiv asigurare dar nu o pot transfera din Spania in Germania pentru ca legile Spaniei nu permit acest lucru. Iar Agentur für Arbeit, dupa tramitarea actelor mi-a trimis scrisoare spunand ca nu am dreptul sa primesc nici un ajutor pentru ca nu am cotizat la stat. Eu inca sunt student, desi am 21 de ani. Ce pot sa fac ca sa primesc tot ceea ce mi se cuvine sau cu cine ar trebui sa vorbesc sa ma indrume? Pentru ca nu am bani sa platesc o asigurare de sanatate si nici un loc de munca care sa mi-o asigure si pe deasupra voi fii data afara din apartamet la sfarsitul acestei luni. Imi cer scuze daca am facut greseli de ortografie.
  Multumesc

 7. buna ziua, o intrebare!! ne0am stabilit de curand in germania eu mama tata si sora mai mica am o nelamurire daca nu sunt inca la scoala eu fiind adolescent pot avea si eu un nebenjob sau pot lucra in fabrica alaturi de cineva din familie ast rasp!!!! multumesc

 8. buna ziua,
  sunt cetatean roman iar sotul meu este cetatean dominican. suntem in Romania si el are un permis de sedere in Romania ca urmare a casatoriei noastre. am dori sa plecam in Germania unde sotul meu doreste sa lucreze la compania unchiului sau (cetatean german de ff mult timp). unchiul lui doreste sa ne si gazduiasca in casa lui. din Germania i s-a spus ca pentru sotul meu trebuie sa mergem la ambasada Germaniei din Bucuresti de unde sa i se elbereze un permis de munca si unde sa declaram amandoi ca vom locui in Germania la unchiul lui. stiti ceva de acest lucru? asa trebuie sa procedam pentru sotul meu? va rog mult sa-mi raspundeti.
  multumesc

 9. Buna ziua,

  Vreau sa va felicit si sa va multumesc pentru munca pe care ati depus-o pentru a scrie acest articol, este foarte interesant si bine structurat.

  Ma bucur sa vad ca exista oameni cu adevarat altruisti care daruiesc din timpul si cunostintele lor, altor oameni.

  Spor la tot ce veti face in continuare! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s