Trucuri si sfaturi pentru parintii cu copii autisti

Trucuri 

Este important sa se înteleaga faptul ca fara nici un fel de terapie sau interventie, un copil cu Autism va absorbi mult mai putina informatie si mai putine cunostinte din mediul înconjurator, decât un copil obisnuit. Un copil obisnuit începe sa vorbeasca între 1,5 si 2 ani, aproape fara nici un ajutor din partea parintilor sau frati/ surori. Învata în jur de 6 cuvinte noi pe zi si are un vocabular de peste 10.000 de cuvinte înainte de a atinge vârsta de 6 ani. Un copil cu Autism poate ajunge sa vorbeasca mult mai târziu si va avea un limbaj sarac si abilitati sociale reduse, daca nu beneficiaza de terapie verbala si comportamentala. Cel putin într-o prima faza, copilului trebuie sa i se creeze o baza solida de cunostinte, adica sa învete vorbirea, limbajul si comportamentul potrivit vârstei. Nici nu se poate accentua prea mult faptul ca, pentru a avea cel mai bun rezultat, aceasta munca trebuie sa înceapa cât mai devreme posibil.

Începerea lucrului cu copilul dumneavoastra. Daca aveti numai o banuiala ca fiul sau fiica dumneavoastra are Autism, trebuie sa începeti sa lucrati cu el/ ea imediat. Nu pierdeti timp vital asteptând un diagnostic formal. Am cunoscut o mama care a asteptat sase luni diagnosticul formal înainte sa înceapa tratamentul. Imaginati-va câte l-ar fi putut învata pe copil în acest timp. Veti descoperi singuri ca majoritatea doctorilor stiu foarte putine despre Autism si ca va vor recomanda, pur si simplu, un specialist în vorbire, o scoala speciala sau un centru de interventie. Cel mare rau pe care unii medici îl fac unui parinte este sa le distruga speranta. Veti învata mult mai multe despre cum sa va ajutati copilul de la parintii altor copii aflati în conditii similare, decât de la orice medic de familie. Pe masura ce lucrati cu copilul dumneavoastra si vedeti rezultate, veti observa curând ca parinti ai unor copiii care tocmai au fost diagnosticati vor veni la dumneavoastra pentru sfaturi. Începeti acum sa lucrati cu copilul dumneavoastra, chiar daca asta nu înseamna decât sa încercati sa comunicati cu el prin jocuri. Acest lucru nu va fi niciodata timp pierdut. Chiar daca testele arata ca nu exista Autism în cazul copilului dumneavoastra, n-ati pierdut nimic. Încercarea de a învata copilul la masa poate fi dificil la început, când copilul ar putea sa se împotriveasca învatarii si este vital sa insistati si sa îl încurajati foarte mult. Exista multe metode structurate pentru învatarea copiilor cu Autism, precum ABA, TEACCH si Greenspan, pentru a numi doar câteva. Multi parinti adopta, adesea cu mult succes, propriile strategii pentru a-si învata copilul acasa. 

Diagnosticarea Autismului Desi este critic ca aceasta afectiune, potential devastatoare, sa fie diagnosticata devreme, copiii cu Autism sunt rar diagnosticati înaintea vârstei de 3 sau 4 ani. Nu exista diferente fizice vizibile din afara între un copil cu Autism si unul normal. Singurele diferente sunt comportamentale. Un copil cu Autism va manifesta cel putin câteva din urmatoarele: 
Vorbire redusa si limbaj sarac/ 
Jocuri inadecvate, de exemplu copilul ar putea sa învârta în continuu rotile unei masini de jucarie în loc sa o împinga/ 
ar putea sa alinieze jucariile sau alte obiecte/ 
Dificultati în a interactiona cu altii/ 
Contact vizual redus/ 
Ar putea sa mearga pe vârfuri/ 
Sa-si agite mâinile/ 
Tendinta de a se concentra asupra unor preocupari putine si ciudate/ 
Nu pune întrebari ca alti copii/ 
Esecul de a le arata altora obiecte/ 
Esecul de a se orienta când este strigat pe nume/ 
Esecul de a se angaja în joc reciproc / 
Esecul de a copia miscarile altora/ 
Ar putea sa nu se foloseasca de aratatul cu degetul atunci când vrea sa directioneze atentia cuiva/ 
Ar putea sa se împotriveasca atingerilor sociale precum îmbratisarile. 

Spectrul Autismului. Un copil cu Autism se poate afla oriunde pe largul „spectru” al Autismului. La capatul superior, un copil poate parea aproape normal si poate avea doar putine trasaturi autiste. Ar putea, de exemplu, sa fie un copil linistit în clasa, cu putini prieni sau fara nici unul si cu câteva obiceiuri ciudate. Ar putea sa nici nu fie diagnosticat ca autist decât mult mai tarziu în viata. La capatul inferior al spectrului, un copil ar putea fi descris ca putin-functional, poate avea vorbirea si limbajul defectuase si are nevoie de terapie mult mai intensa. Indiferent unde, pe spectru, se afla un copil, poate si trebuie sa fie ajutat. Pervasive Developmental Disorder or PDD este de fapt o denumire inexacta. Multi doctori carora nu le-ar placea sa îsi asume responsabilitatea de a pune un diagnostic de Autism le vor spune parintilor ca copilul lor are PDD. Drept rezultat, multi parinti simt ca afectiunea copilului lor nu este atât de grava, iar unii chiar cred ca ar putea sa îi treaca. 

Boala lui Asperger Boala lui Asperger, numita si sindromul lui Asperger este un tip de pervasive developmental disorder (PDD) asa cum este definita de Asociatia Americana a Psihiatrilor. Boala lui Asperger este similara cu autismul din partea superioara a spectrului în ceea ce priveste modul în care afecteaza manierele copilului si caracteristicile lui sociale. O diferenta între boala lui Asperger si Autism este aceea ca copiii mici cu Asperger cunosc adesea o dezvoltare normala a limbajului, desi ritmul, pitch si accentul sunt neregulate. Spre deosebire de Autism, boala lui Asperger nu întârzie alte aspecte ale dezvoltarii; un copil are de obicei o independenta si un interes privind lumea înconjuratoare potrivite cu vârsta. Cu toate acestea, asemanato Autismului, copiii cu boala lui Asperger au interactiuni sociale, expresii ale fetei si gesturi anormale. Boala lui Asperger afecteaza barbatii de 9 ori mai mult decât femeile. Cauza ei este necunoscuta. Este nevoie de mai multa cercetare pentru a confirma daca boala lui Asperger este o afectiune legata genetic de Autism. 

Terapia vorbirii. O greseala obisnuita este presupunerea ca terapia vorbirii este o solutie la Autism. Terapia vorbirii are, în mod sigur, locul ei în sprijinirea si rafinarea vorbirii copilului, dar este nevoie de mai multe ore pe saptamâna de lucru intensiv, fata în fata, pentru a-l învata pe copil cooperarea, noi concepte, cuvinte si comportamentul potrivit vârstei. Probabil ca veti merge la un logoped o data sau de doua ori pe saptamâna. Este nevoie de mult mai multa munca pentru a va pregati copilul pentru scoala si pentru a va asigura ca va avea succes la scoala, odata ce a ajuns acolo. Mai multe despre scoli mai târziu. Limbajul este cheia. Frustrarea unui copil cu Autism era la un moment dat descrisa ca senzatia de a fi într-un labirint unde peretii sunt facuti din sticla, de a încerca sa comunici cu cineva din afara si sa nu poti sa o faci decât lovind peretii. Nu exista nici o îndoiala ca o mare parte din frustrare si izbucniri de temperament pot fi reduse sau chiar evitate atunci când comunicarea si limbajul sunt încurajate si dezvoltate. Un copil normal îsi da seama foarte devreme ca este în interesul lui sa-si dezvolte limbajul, pe când un copil cu Autism ar putea sa nu realizeze asta. El are nevoie sa stie ca limbajul îi va aduce rezultate. În aceasta privinta, atunci când copilul dumneavoastra cere ceva, dati-i acel ceva imediat sau cel putin raspundeti imediat la cererea lui. A-l ignora nu-l va încuraja în nici un caz sa vorbeasca. 

Tratamentul Autismului Deocamdata nu exista un tratament biomedical al Autismului. Dintre toate terapiile existente, ABA (Applied Behavior Analysis – Analiza aplicata a comportamentului) a atras cea mai multa atentie. Sistemul încercat pentru prima data de Dr. Ivar Lovaas de la UCLA în anii ’60 este un program de învatare care lucreaza sistematic la înlaturarea „trasaturilor” Autismului pâna când copilul nu mai îndeplineste conditiile necesare pentru a se considera ca are aceasta afectiune. sistemul este foarte intensiv, dar s-a dovedit a avea extrem de mult succes în aproape toate cazurile de Autism. Sistemul de învatare ABA divide orice sarcina în sarcini mai mici si pune un accent foarte mare pe rasplatirea copilului atunci când lucreaza bine. Nu exista nici o pedeapsa fizica în tot sistemul. Terapia începe într-o structura foarte rigida, dar în mod gradat ia forma unui mediu tipic de scoala. Cei care cunosc putin sau nimic despre ABA pot spune ca este prea rigida sau ca transforma copilul într-un robot prin învatarea rutiniera. Acest lucru ar parea sa fie adevarat la început, dar pe masura ce copilul învata sa învete, progreseaza pâna la un punct în care îsi poate însoti colegii normali în stilul de învatare. Cei mai multi copii care persevereaza cu programul timp de doi pâna la trei ani pot sa îsi canalizeze cu succes copii catre normlitate. 

Rezultatele stau singure marturie. Copilul începe de obicei scoala asistând la cursuri cu un meditator. Meditatorul intervine din ce in ce mai putin, iar copilul se integreaza în clasa. 
Câte ore? O întrebare pusa frecvent este de câte ore de terapie comportamentala are nevoie copilul. Exista multe cazuri în care copilul are nevoie de pâna la 40 de ore pe saptamâna, dar bineînteles depinde de gravitatea bolii copilului. Programul începe de obicei cu 15 pâna la 20 de ore pe saptamâna si poate ajunge la 30 de ore pe saptamâna sau mai mult. Odata ce copilul este la scoala, orele de lucru acasa îsi vor diminua numarul pâna la 10 sau 15 pe saptamâna. Calitatea este, bineînteles, mai importanta decât cantitatea si terapeuti energici si dedicati sunt vitali pentru progresul copilului dumneavoastra. 

Lucrul cu copilul dumneavoastra. Va sugerez cu toata puterea sa începeti sa lucrati cu copilul dumneavoastra, cel putin la început, mai degraba decât sa îl lasati la un terapeut. Copilul va avea încredere în dumneavoastra si va întelege ca încercati sa îl ajutati. Aveti nevoie de energie infinita, sa fiti animat si sa va placa cu adevarat sa va învatati copilul. Acest lucru nu este simplu si expertii estimeaza ca nu veti putea sa faceti acest lucru mai mult de 10 pâna la 12 ore pe saptamâna. Daca ambii parinti se ocupa pe rând, sarcina este, bineînteles, mult mai usoara. Mai târziu, îl puteti duce la un terapeut sau doi pentru a va ajuta, pentru ca nu veti putea sa mentineti un nivel ridicat de energie pentru prea mult timp. Atunci când munca initiala este facuta chiar de dumneavoastra, avantajul este ca va veti da seama daca un terapeut este bun atunci când îl veti vedea si veti putea sa îi scoateti din discutie pe aceea care au o valoare redusa pentru copilul dumneavoastra. 

Alegerea unui terapeut Alegerea unui terapeut bun nu este usoara daca nu ati lucrat cu copilul chiar dumneavoastra. Muti parinti experimentati vor fi de fapt capabili sa îsi instruiasca noul terapeut. Terapeutul poate fi orice persoana cu suficiente cantitati de energie, entuziasm, rabdare si dragoste sincera pentru copii. Cei care au sub 18 ani sunt adesea prea tineri si imaturi (unii vor fi chiar înspaimântati!). Femeile casatorite si cu copii nu au, suficient timp si energie si adesea nu le place sa li se spuna cum sa se poarte cu un copil, pentru ca simt ca sunt experte. O candidata mi-a spus cum obisnuia sa îsi loveasca copii atunci când nu se purtau bine. Nu este loc pentru asemenea oameni în casa dumneavoastra. Un bun sfat este sa faceti o lista scurta cu cei care simtiti ca ar fi potriviti si sa le spuneti ca va exista o perioada de instruire câteva saptamâni, în timpul careia nu vor fi platiti. Multi dintre ei vor renunta, pentru ca aceasta munca solicita foarte mult si nu i se potriveste oricui. 

Scoli speciale În timp ce exista multe scoli excelente în jur, din pacate multe au fonduri prea reduse, sunt prea putin sigure si prea prost echipate pentru a învata copiii cu Autism. Multe dintre ele fac prea putin în plus fata de un serviciu de baby-sitting. De obicei nu exista suficient suport fata-în-fata pentru copil si, mai rau decât orice, copilul va prelua usor comportamentul nepotrivit al altor copii. Acest lucru mi se pare foarte trist, pentru ca un copil cu Autism poate învata atât de multe în acesti ani critici.

Scoli normale Tinta dumneavoastra ar trebui sa fie sa va trimiteti copilul la o scoala normala. Trei ani de munca intensiva, fata-în-fata, acasa poate va poate duce copilul foarte, foarte mult pe drumul catre normalitate. Odata ce un copil cu Autism este adus cu succes la normalitate, ati câstigat jumatate din lupta. Spun asta pentru ca ar fi întelept sa continuati sa lucrati cu el acasa. Va sfatuiesc insistent sa relationeze cu profesorii si meditatorii lui pentru a rezolva orice dificultati la scoala. Puteti utiliza observatiile lor pentru a lucra cu copilul acasa, prevenind în felul acesta ramânerea lui în urma. Este o idee buna sa obtineti în avans cartile lui de scoala si materia care urmeaza sa fie acoperita, pentru ca puteti sa lucrati cu ele acasa, citindu-i-le seara etc. astfel încât sa nu fie complet noi pentru el la scoala. Este recomandabil sa îi pastrati pe terapeutii lui de acasa ca meditatori, pentru ca îi vor cunoaste mult mai bine decât un meditator furnizat de scoala. Este nevoie sa discutati acest lucru cu directorul scolii înainte de a trimite copilul la scoala. Odata ce a început sa mearga la scoala, este posibil sa fie nevoie sa începeti cu un numar redus de ore, de exemplu 2-3 ore pe zi, si sa ajungeti gradual la o zi întreaga. 

Abilitati inegale Un copil cu autism are adesea abilitati inegale, de exemplu poate fi foarte bun în domenii precum memorarea fotografiilor si cuvintelor si cititul la o vârsta frageda, si foarte slab în zone precum contactul social cu colegii lui. Este nevoie sa îi identificati întâi punctele tari. Este de la sine înteles ca trebuie sa folositi la maxim aceste puncte tari. De exemplu, daca copilul are abilitati mari la citit, explorati acest lucru la maxim. Multi dintre acesti copii au puternice abilitati vizuale. Utilizati fotografiile pentru a le stimula si ajuta limbajul. Daca copilul dumneavoastra învata sa scrie si sa citeasca înainte de a merge la scoala, va fi un lucru pentru care nu va trebui sa va mai faceti griji si va avea mai mult timp sa învete alte abilitati pe care nu le are. „Copilul meu nu poate deloc sa vorbeasca! De unde încep?” O mama m-a sunat odata cu aceasta întrebare. Trebuie sa îl învatati pas cu pas pe copil sa vorbeasca. Înainte de a încerca vorbirea, puteti sa îl învatati pe copil sa asocieze fotografii identice, dupa care fotografii diferite, de exemplu sa asocieze o masina rosie cu una de alta culoare. Urmatorul pas este sa îl învatati sa înteleaga limbajul, când copilului i se cere o fotografie, de exemplu o pisica, un cal, o casa etc. Atunci când copilul poate sa ajunga la receptarea limbajului sau daca a atins deja acest stadiu, este un lucru promitator pentru ca cel putin poate sa înteleaga ceea ce îi spuneti si acest lucru va duce în final la capacitatea lui de a se exprima verbal. Totusi nu va simtiti prea conforabil, vocabularul lui poate fi limitat. Trebuie sa faceti tot ce puteti pentru a va asigura ca vocabularul lui este extins cât mai mult posibil. 

Învatarea cu ajutorul fotografiilor „O fotografie face cât o mie de cuvinte” si utilizarea fotografiilor este un mod excelent învatare a vorbirii, limbajului si comunicarii. Copii cu Autism sunt foarte vizuali si pot fi învatati aproape orice utilizând imagini. Temple Grandin, cea mai faimoasa autoare autista al multor carti, a spus odata ca gândeste în imagini. Aveti nevoie de mii de fotografii bune pentru a-l ajuta sa generalizeze, adica atunci când un copil are numai o singura fotografie a unui câine alb si este învatat ca acela este un châine, nu-i va fi usor sa recunoasca un ciobanesc german sau un rottweiler ca fiind câine, atunci când îl vede. De asemenea, utilizarea de materiale noi si variate previne plictiseala si frustrarea copilului. Minimizati numarul de imagini stick sau de desene pe care îl utilizati. Fotografiile color sunt cele mai bune, pentru ca imaginile sunt mai reale, iar copilului îi este mult mai usor sa se raporteze la ele. Nu veti putea niciodata sa spuneti ca aveti prea multe fotografii în colectia dumneavoastra. Obtineti-le de unde puteti – reviste, carti vechi, web, cataloage tiparite, chiar si posta nedorita. Tipariti si de pe un CD-ROM. Preturile în scadere la computere si imprimante color au creat o tendinta de renuntare la cumpararea vederilor tiparite, scumpe, si preferarea de software precum Flash! Pro2 CD-ROM care contine multe mii de imagini fotografice color pentru învatare, care pot fi tiparite de la un computer personal la o imprimanta color, cu un pret mult mai mic. Ati putea sa platiti pâna la un dolar pentru fiecare vedere printata, în timp ce tiparirea de pe CD-ROM ajunge cam la 1 cent pe fotografie. Un alt avantaj al folosirii CD-ROM-ului este gama imensa de fotografii din care puteti sa selectati si sa tipariti ceea ce aveti nevoie la un moment dat. Nu este nevoie sa tipariti toate fotografiile imediat. 

Imprimantele Imprimantele color moderne nu sunt doa mai ieftine decât erau cu ani în urma, dar pot de asemenea sa tipareasca fotografii de calitate ridicata pe hârtie obisnuita (de copiator) si nu au nevoie de hârtie scumpa. Daca tipariti aceste mii de fotografii pentru a le folosi ca flashcards, nu trebuie sa le tipariti pe hârtie speciala. Este nevoie sa puteti tipari fotografii de calitate bina pe hârtie obisnuita de copiator. Daca aveti deja o imprimanta care are nevoie de hârtie speciala si vreti sa tipariti mii de fotografii, ar putea sa merite sa luati în considerare cumpararea unei noi imprimante. Noile imprimante cu jet de cerneala produc text si imagini de calitate, alb-negru sau color. Multe imprimante cu jet de cerneala sau bubblejet din ziua de azi pot tipari imagini fotografice si text asemanator cu imprimantele laser pot sa se apropie destul de mult de calitatea imprimantelor laser, mult mai scumpe. Eu personal folosesc un Canon S520 desi pot sa existe alte modele de calitate ridicata, dar cu preturi reduse la printarea in modul draft. Încercati sa tipariti în modul draft. În cazul în care calitatea este aproape la fel de buna ca în modul cel mai bun, poate sa merite sa tipariti în acest mod, pentru ca tiparirea nu va fi doar mai rapida, dar de asemenea mai ieftina, pentru ca se consuma mai putina cerneala. 

Laminarea Laminarea fotografiilor le va prelungi viata. Daca veti lamina o multime de fotografii, o idee buna ar fi sa va cumparati întâi un laminator bun. Daca aveti de gând sa inserati mai mult de o fotografie în folia laminatorului, inserati fotografiile cu un spatiu între ele, pentru a le putea taia mai târziu. Dupa trecerea foliei prin laminator, taiati printre fotografii. Nu uitati sa rotunjiti colturile ascutite care pot cu usurinta sa raneasca pe cineva. Foliile de laminare pe care le recomandam sunt cele de 120 de microni sau (mai solida) 150 de microni grosime. O idee buna este sa inserati 4 fotografii taiat la o folie cu dimensiuni letter (sau A4). Foliile pot fi cumparate în pachete de 100.

Utilizarea propriilor fotografii Este întotdeauna o idee excelenta sa includeti propriile fotografii facute în mediul copilului, membri ai familiei, locuri familiare, ocazii, scoala, clasa, prieteni de la scoala etc. pentru a va învata copilul. Utilizarea unui aparat foto obisnuit (cu film) este buna, dar realizarea mai multor sute de fotografii este nu numai scump dar nici nu puteti schimba usor dimensiunea fotografiilor, adauga etichete pe ele sau sa le includeti în alte documente electronice pe care ati putea dori sa le creati. Venirea camerei digitale va permite sa faceti un numar nelimitat de fotografii pe care le puteti descarca pe computer. Odata ce fotografiile au fost descarcate, camera este resetata si puteti face urmatoarea serie de fotografii. Un lucru foarte bun la Flash! Pro2 CD-ROM este acela ca puteti de asemenea sa vedeti, redimensionati si tipariti propriile fotografii salvate de pe camera digitala în (format jpg sau bmp). Puteti de asemenea sa le etichetati cum vreti – pur si simplu etichetati poza de exemplu „Sarah manânca o placinta 1.jpg”, iar programul va taia numerele de la sfârsit pentru a scrie eticheta „Sarah manânca o placinta” sub poza. Etichetele pot fi scoase sau puse la loc cu un singur click de mouse. Crearea unor foi de lucru Puteti de asemenea sa inluceti imagini de pe Flash! Pro2 CD-ROM în documente pe care sa le utilizati ca foi de lucru pe care s-ar putea sa doriti sa le creati într-o anumita etapa. Alegerea mea pentru a crea foi de lucru este Powerpoint. Imaginile si textul sunt usor de importat, lipit si redimensionat in Powerpoint. Powerpoint este pe majoritatea computerelor ca parte din pachetul Microsoft. Ati putea folosi Word-ul daca vreti într-adevar, dar veti descoperi ca grafica este mai greu de manevrat. Eu personal pastrez un fisier mare Powerpoint cu multe pagini si adaug pagini la el pe masura ce este nevoie. Puteti sa treceti foarte usor de la o pagina la alta apasând tastele Page-up si Page-down. Foile de lucru curente, care sunt modificate si printate zilnic, sunt la începutul fisieului, iar cele cu care s-a lucrat deja sunt dupa ele. Dupa ce s-a lucrat cu foaie de lucru curenta, este usor de mutat la sfârsitul fisierului si de folosit ocaional. Un pont legat de folile de lucru este sa le adaugati sare si piper cu mici imagini cu personajele de desen animat ale copilului dumneavoastra, abtibilduri sau alte lucruri care îl intereseaza. Veti vedea ca va fi nerabdator sa-si faca tema.

Organizarea fotografiilor Este important sa va organizati fotografiile sau veti pierde timp important cautându-le când veti avea nevoie de ele. Sugestia mea legata de dimensiunile flashcards folosite pentru învatat este sa pastrati un standard de 4 pe o pagina marimea letter (sau A4) – daca sunt mult mai mari veti avea dificultati în stocarea fotografiilor. O idee buna este sa va cumparati un set de fisiere (de preferinta lungi) pentru a stoca pozele în diferite categorii, de exemplu animale, actiuni, mâncare, vehicule, plante etc. Va recomandam ca aceste fisiere sa fie lungi de aproximativ 16 inci (42cm) si sa poata stoca în jur de 200 de flashcards laminate. Luati cu dumneavoasta o poza laminata atunci când cautati fisierele, pentru a sti dimensiunea. Un loc bun pentru a gasi fisiere este un magazin cu mobila si echipament de mâna a doua pentru birou. Puteti taia fotografiile cu capete pentru nume, astfel încât sa iasa deasupra si sa marcheze sub-categoriile, de exemplu pentru animale – pisica, câine, pui etc.

Rotirea materialului Dupa ce un substantiv, verb sau concept a fost învatat de copilul dumneavoastra, trebuie sa rotiti materialul, adica sa nu folositi aceeasi fotografie din nou si din nou, pentru ca acest lucru poate deveni frustrant pentru orice copil (un alt motiv bun pentru a avea o colectie mare de imagini). O idee buna pentru a va asigura ca imaginile sunt rotite este sa „selectati din fata si sa puneti înapoi în spate”, adica daca aveti 8 imagini ale unei pisici, puteti sa o alegeti pe cea din fata setului, iar când ati terminat cu ea sa o puneti la loc, în spatele setului. În acest fel fotografiile vor fi folosite în mod egal. 

Utilizarea sunetului Multi copii cu Autism au dificultati în a procesa sunetele sau în a distinge zgomotul de conversatia normala. De aceea, pot adesea sa para surzi când de fapt au un auz normal. Copii obisnuiti sunt capabili sa „filtreze” zgomotul din fundal si sa îl deosebeasca de informatia auditiva utila. Copii cu Autism încearca foarte adesea sa împiedice acest bombardament de sunete si sa se retraga în propria lume. În cazuri extreme, se leagana înainte si înapoi în încercarea de a rezista supra-încarcarii senzoriale. Este important sa îi învatati pe acesti copii sa identifice sunetele. Acest lucru îl ajuta foarte mult sa poata sa identifice zgomotul de informatii autidive utile, precum instructiunile profesorului, vocea parintelui, traficul, mârâitul de câine etc. Unele dintre sunetele pe care îl puteti invata pe copil sa le identifice sunt: Avion, Ceas cu alarma, Ambulanta, Plânsul de copil, Balonul care se sparge, Albina, Clopotelul, Ciripitul pasarilor, Suflatul nasului, Saritul mingei, Spartul sticlei, Frânele masinii, Lovirea masinii, Motorul masinii când porneste, Casetofonul, Pisica, Gaina, Puiul, Cimpanzeul, Batutul din palme, Ticaitul ceasului, Sunetul monedelor, Computerul, Spartul ghindei, Tusitul, Vaca, Cricketul, Cioara, Mototolitul hârtiei, Vocea tatalui, Câinele, Catelul, Usa care se închide, Usa care este trântita, Soneria de la usp, Drill, Toba, Rata, Rata de cauciuc, Mâncatul unui mar, Periuta de dinti electrica, Cronometrul electronic, Sunetul elefantului, Motorul, Trasul apei la toaleta, flautul, Blenderul pentru mâncare, Sunetul pasilor, Broasca, Capra, Gorila, Chitara, Împuscatura, Uscatorul de par, Batutul darabanei cu unghiile, Elicopterul, Nechezatul calului, Galopul calului, Camionul cu înghetata, Vitele, Tastatura computerului, Keile, Sarutatul, Pisicuta, Bataia în usa, Fulgerul, Leul, Cuptorul cu microunde, Maimuta, Bâzâitul tântarului, Motocicleta, Soarecele, Seceratul, Vocea mamei, Vocile altor copii, Vocile prietenilor, Desfacutul conservei, Desfacutul capacului unei sticle, Bufnita, Papagalul, Sunetul de la trecerea de pietoni, Pianul, Porcul, Tenisul de masa, Masina politiei, Fluierul politistului, Popcorn, Turnatul, Pacanitul, Cântecul cocosului, Saxofonul, Foarfecele, Tipatul, Pescarusul, Oaia, Punga pentru cumparaturi, Strigatele, Dusul, Sarpele, Stranutul, Plescaitul, Amestecatul ceaiului în ceassca, Alergatul, Rârtia când e rupta, Telefonul, Tigrul, Titirezul, Tractorul, traficul, Trenul, Camionul, Trompeta, Personajele de la TV si din desene animate, Aspiratorul, Diferite cântece, Diferite jucarii, Vioara, Spalatul mâinilor, Spalatul vaselor, Masina de spalat, Apa care se scurge în chiuveta sau cada, Fluieratul, Scârtâitul markerului, Xilofonul, alte instrumente muzicale. Puteti sa folositi un casetofon si fotografiile pentru a-l învata pe copil sa asocieze sunetele si imaginile. CD-ROM-ul „Talk to me!” va permite sa înregistrati cu usurinta vocea si sunetul pe computer si sa redati aceste sunete cu ajutorul unui click pe imagini. Este de asemenea un mod distrativ de a învata sunetele! 

Elemente senzoriale Autismul este o conditie senzoriala care afecteaza unul sau mai multe din simturile copiilor: AtingereaUn copil poate fi foarte sensibil la atingere si poate rezista unui contact apropiat,imbratisarea etc.chiar si din partea parintilor sai. Sunetul: Cu siguranta anumite sunete nu pot fi suportate de un copil auist. Gustul:Cateodata nici mancarea nu poate fi suportata de catreun copil cu autism. Unii copii mananca doar cateva feluri de mancare. Unii copii pot demonstra ca au preferinte sigure,care de obicei altii nu le folosesc.Sight: 
Mediul de invatare.Un copil cu autism trebuie sa inceapa munca intr-un mediu tacut si fara altceva care sa-I distraga atentia . Oricum ,lumea reala nu este una sterila.O clasa de copii poate fi foarte galagioasa.Trebuie introdus treptat\ldblquote noise\rdblquote intr-un mediu de invatare.Singura cale de a incepe este aceea cu usile si geamurile inchise si dupa o perioada de timp, treptat acestea pot fi deschise,Se poate bineinteles si introduce o muzica linistitoare,ridicand treptat volumul sunetului, timp de o saptamana.Daca veti gasi copilul ca nu se poate concentra, reduceti nivelul de zgomot si reincepeti din nou treptat .

Lucrul la masa. Pentru un copil cu autism lucrul si concentrarea la masa nu este ceva usor in special la inceput.
La inceput perioadele trebuie sa fie foarte scurte. Intotdeauna este tentant sa prelungesti timpul atunci cand copilul se descurca dar acest lucru poate avea efecte neasteptate, daca exercitiile dureaza prea mult. Veti vedea aceasta cand copilul nu va vrea sa inceapa alt exercitiu si va protesta. Exercitiile trebuie sa dureze din ce in ce mai mult, iar un copil care se descurca nu trebuie rasplatit cu alte exercitii. Daca simtiti ca s-a descrcat foarte bine la un exercitiu lasati-l sa ia o pauza in care sa faca ce-si doreste. Astfel va face legatura intre lucrul bine facut si rasplata. S-ar putea sa fie nevoie sa-l lasati sa ia o pauza doar pt ca apoi sa se intoarca la lucru fara a protesta. Atunci cand incepeti un nou set de exercitii cu copilul trebuie intotdeauna sa terminati intr-o nota pozitiva. Daca terminati un exercitiu cand copilul este nervos, asta il va face sa creada ca munca trebuie sa se incheie intr-o atmosfera incarcata. O astfel de atitudine poate insemna ca exercitiul este prea lung, prea dificil sau chiar frustrant de usor sau plictisitor. Se poate intampla chiar ca copilul sa nu poata termina pur si simplu, un exercitiu. In acest caz puneti-l sa faca ceva mult mai usor, pentru a termina pe o nota calma gen: “Bateti din palme” sau “Bine poti sa pleci, ai fost un copil bun”. Acest principiu se aplica in toate activitatile zilnice ale copilului. Daca el este nervos cand trebuie sa se spele pe dinti si il lasati sa iasa din baie cand inca tipa, va crede ca singurul mod de a scapa de spalatu pe dinti este sa se enerveze. Singurul mod corect este ignorarea unei astfel de atitudini, si poate fi foarte dificil, si continuarea sarcinii macar pana cand revine la o atitudine mai intelegatoare. Daca, apoi il lasati sa plece va intelege ca comportamentul corect este rasplatit .

Organizarea. Trebuie sa impartiti camera intr-o zona de lucru si un loc pentru jucarii, carti, poze etc. In scurt timp veti avea foarte multe lucruri pe care va trebui sa le gasiti repede cand veti avea nevoie de ele. Rafturi pentru carti, casete video si multe sertare pentru poze si jucarii este o idee foarte buna. Dca copilul este prea mare pentru jucariile pe care le are, puneti-le intr-o alta camera. Unele jucarii ce par a-si fi pierdut din utilitate s-ar putea sa-I fie necesare mai tarziu. Pentru un copil cu autism sa poata sa se joace cu jucarii este un avantaj. Puteti chiar avea o “biblioteca” de jucarii pentru a economisii bani si chiar sa schimbati jucariile cu parintii altor copii.
Cititul. Cititul este un lucru vital fara care un copil nu poate progresa in scoala si societate. O greseala comuna este aceea de a incerca sa invatati copilul sa citeasca fara a folosi si imagini. Copilul poate invata sa citeasca memorand o secventa de litere fara a intelege semnificatia lor. De aceea este important sa incepeti prin a utiliza imagini, poze cu textul dedesubt, pentru ca copilul sa asocieze pozele cu textul. Nu invatati copilul sa citeasca fara a-l invata si semnificatia acestui lucru.

Fonetica. Trebuie sa observati ce poate citi copilul, si atunci cand intelege semnificatia cuvintelor incetul cu incetul veti ajunge la un stadiu in care puteti construi cuvinte pe vertical dintr-un numar de cuvinte pozitionate orizontal si sa puteti cere copilului sa le gaseasca. 
Cititul cu ajut unui software. Va recomandam sa folositi un CD numit Compu Thera care ofera discret gradual o abordare in 7 etape pentru a invata cititul. A fost conceput special pentru copii ce au probleme doar in invatatul prin observare. Tinde spre o invatare prin imagini special pentru copii pentru care metodele traditionale nu sunt eficiente, cum sunt copii cu autism.

Manualul Terapeutul: Sa stii cand sa mergi mai departe. Cand un copil invata sa stapaneasca un exercitiu (indiferent de metoda) trebuie sa mergeti mai departe altfel se va plictisi sau se va simtii frustrat si poate avea o atitudine negativa. O regula ar fi atunci cand un copil rezolva un exercitiu corect de 8 ori din 10, considerati ca-l stapaneste. Aveti grija sa faceti totusi exercitiul pe care il stapaneste de 2 ori pe saptamana timp de 2 saptamani, apoi o data pe saptamana timp de o luna, apoi la 12 zile pentru 2 luni si apoi o data pe luna timp de 4 luni. Astfel copilul va stapani intr-adevar exercitiul. Desigur ca puteti folosi programe diferite in orice zi. Lucrul cu copilul dvs va va invata sa-l provocati dar nu pana cand cererile sunt prea mari. E bine sa cereti parerea unui consultant pentru alcatuirea programului de invatare. El va va spune ce program sa incepeti, pe care sa le continuati si pe care nu .Cu cateva exercitii in programul copilului trebuie sa tineti socoteala a ceea ce invata si a progresului sau. Altfel riscati sa uitati ce a invatat sa-l frustrati folosind aceleasi materiale si sa abandonati un exercitiu inainte ca el sa-l stapaneasca. Un fisier in Excel, cu siguranta este o metoda buna de a tine socoteala cuvintelor pe care le stapaneste astfel ca dvs sa puteti schimba materialele fara ca copilul sa se plictiseasca de cele pe care le stapaneste fiind concentrat pe materialele curente si lasandu-va timp sa obtineti lucruri si idei noi pe care sa le invete.

Cuvinte folosite frecvent. Aproximativ 75 % din cuvintele folosite frecvent in marile , biblioteci,ziare si reviste incap intr-un vocabular de 220 de cuvinte. Tineti-le la indemana si invatati-va copilul sa le foloseasca cat mai curand posibil. Folositi imagini cu descrierea dedesubt, pozitionate pe o tabla. Cand copilul incepe sa citeasca lista trebuie sa ramana la indemana. Cuvinte ca “ a gandi , a dori, “ vor fi invatate dupa cele simple ca “ gogoasa”sau” suc” deja stapanite.

Lista mea. Am construit o lista curenta de peste 2.600 de cuvinte din fisierul meu Excel
(faceti click pe vocabular pentru a le putea vedea) O puteti copia sau edita , o puteti folosi in ce mod doriti. Coloanele urmatoare le-am folosit cand un cuvant a fost:a) citit prima data, b) citit ultima data, c) spus pe litere ultima data. Coloanele urmatoare reprezinta zilele in care cuvintele au fost citite pe litere corect, pt a afla cand stapaneste citirea si scrierea. O data ce aveti acest document il puteti sorta dupa data pentru a alterna citirea si scrierea pentru ca copilul sa nu uite ce a invatat.Daca a uitat sa citeasca un cuvant el trebuie repetat pana cand copilul il stapaneste din nou. Eu folosesc 10 cuvinte pentru citire si 10 cuvinte pentru scriere in fiecare zi. Este o sarcina dificila, dar daca nu tineti evidenta a ce a invatat riscati sa piarda cuvinte si sa aiba un vocabular limitat.Nu este neobisnuit sa intalnesti un adolescent ce nu are un vocabular de mai mult de 200 cuvinte.
Unii educatori spun ca exista din care nu veti mai putea evolua in a invata un copil cu autism.Noua ni s-a spus ca copilul nostru nu va invata mai mult de 200 de cuvinte dar in 6 ani putea intelege 1000 si putea scrie 400 iar vocabularul lui se dezvolta zilnic.Folosea PC-ul.Copiii cu autism sunt deseori predispusi sa invete vizibil si pot beneficia in urma utilizarii unui PC. Exista insa multe softuri foarte scumpe ce nu dispun de multe materiale, si care nu va vor ajuta prea mult.Cele mai bune insa va permit sa editati din formatia, sa in introduceti materiale noi si pe cele deja stapanite.Ele trebuie sa fie usor de utilizat pentru parinti si pentru copii.

Exista si site-uri pe care le puteti utiliza ca http://tucows.com. Acesta are multe demo-uri gratuite pentru jocuri si softuri de invatare pe care le puteti downloada pe PC-ul dumneavoastra.
Dieta e foarte importanta pentru copiii cu autism. Glutemul si sunt principalii vinovati. S-au facut o multime de cercetari ce au dovedit ca copiii cu autism iar acestea au afectat functionarea creierului in procesul de invatare. Dr. Kalla Reichelt, un cercetator cunoscut foarte mult despre acest subiect.O colectie a articolelor sale poate fi gasita la: http://www.panix.com/~donwiss/reichelt.html\fs24\line\fs20.
Este extrem de dificila mentinerea unei diete care sa nu contina aceste substante dar este posibil, iar multi parinti afirma ca are rezultate excelente.Pe acest site gasiti informatii despre acest tip de dieta: http://www.betterbatter.com\fs24\par. Exista noutati in ceea ce proveste laptele A1 si A2.Din cercetari rezulta ca laptele A1 pe langa cauzarea diabetului si a problemelor de inima poate crea probleme si copiilor cu autism.
Mai multe informatii gasiti pe situl :http://www.a2corporation.com. In afara de MSM , nu au folosit nici un medicament, doar interventii in dieta si suplimente de vitamine, dar se incurajeaza parintii sa cerceteze orice interventii care cred ca le pot ajuta copiii. Chiar daca o dieta corecta va poate ajuta copiii e important sa continuati sa lucrati cu el pentru a-i accelera ritmul de invatare.O modalitate este sa-i dati copilului DMSO sau MSM, ultimul fiind nedaunator chiar si luat in cantitati mari. Atunci cand copilul este iritat MSM pare sa dea rezultate foarte bune, desi cercetatorii sunt rezervati in aceasta privinta.MSM e o substanta cu tot atatea rezultate ca si apa pe care corpul o foloseste pentru a elimina substantele in mai putin de 12 ore. Desi el se gaseste in tesaturile tuturor plantelor si animalelor e dificil de gasit in cantitati suficiente. El e stocat practic in fiecare celula a corpului, E foarte important sa luati MSM fara alti aditivi, asa ca cititi eticheta. Evitati ingredientele nedorite ca fosforul de calciu, gelatina etc. De asemenea evitati-l si pe cel produs in tari unde apa folosita ar putea sa nu fie de cea mai buna calitate . Luarea MSM poate fi adaugata in orice bautura rece sau calda si chiar in mancare.Multi copii cu autism au probleme cu digestia, in aceste cazuri MSM dovedindu-se foarte eficient. Multi cred ca acesti copii au un nivel ridicat de metale grele in corp.Pentru a afla puteti duce o mostra de par la analize.Exista laboratoare care fac o multime de astfel de teste. Le gasiti pe acest site:http://gsdl.com\fs24\par.In pivinta vaccinelor au fost multe dezbateri ,in special MMR vaccinul care cauzeaza autismul. Acesta e un vaccin simplu , integrat intr-o singura injectie.Inca nu s-a ajuns la concluzia ca MMR este cauza autismului.

Toti copiii au de castigat de pe urma exercitiilor fizice. Cei cu autism au aratat progrese remarcabile in special in concentrare si reactii.Terapia zilnica dezvoltata de Dr. Kiyo Kitahara din Tokyo, Japan pune accentul pe educarea dinamica si sistematica in grup imbinand tehnologia, arta si muzica cu exercitiile fizice. Scoala Boston Higashi aplica aceasta terapie. Este faimoasa in SUA pentru succesele obtinute. E adevarat ca o minte sanatoasa e intr-un corp sanatos .Va trebui sa improvizati cand il invatati pe copil sa faca un exercitiu nou.. Astfel isi va pastra coordonarea.
Se credea ca copiii cu autism nu primesc informatia auditiva, pentru ca multi pareau surzi. In realitate s-a dovedit a fi invers. Copiii normali pot filtra zgomotul de fond si asculta selectiv o conversatie sau un sunet relevant. Copiii cu autism nu pot filtra usor zgomotele de fond. Poate fi cineva ce vorbeste cu ei sau sunetul unei masini in trecere. De inteles ca enorma cantitate de informatii auditive poate fi prea mare pentru un copil cu autism.Cea mai buna metoda este sa scadem nivelul zgomotelor imediatSi culorile stralucitoare pot fi stresante pentru el.Cum s-a mai spus autismul este o slaba functionare a simturilor si toate cinci pot cauza probleme unui copil cu autism.

Somnul e foarte important ,deoarece primiti sunt mult mai multi decat pentru un copil normal.
Uneori copilul repeta ceea ce aude fara sa inteleaga ceea ce spune. Regimul e cea mai buna atitudine ,cel putin copilul pronunta cuvintele si poate fi invatatsa le foloseasca.
Stim.: Stimulatentul comportamental sau “Stim” este atunci cand copilul va face ceva in mod repetitiv cum ar fi sa sa isi balanseze mainile sau sa alerge inainte si inapoi. Un stim este de regula un mecanism repetat de copil cand acesta este sub stres sau cand are nevoie sa se relaxeze, de ex. cand vine acasa de la scoala. Un asemenea comportament ar trebui sa fie acceptat de catre parinti.

Stimulentul verbal Copilul poate sa vorbeasca continuu despre o gramada de lucruri cum ar fi programul lui preferat de TV sau un film. Trebuie sa stabiliti cu el cand este bine (ex. cand este acasa) si cand nu este bine sa vorbeasa asa (ex. in public). Trebuie sa fie invatat sa constientizeze reactia celorlalti la accesele lui verbale. Trebuie sa lucrati cu el pe aceasta tema in liniste. Poti sa dezvolti despre ce anume il stimuleaza in timpul discutiei, desenand si facand jocuri de rol pentru ai capta atentia si a-l stimula in procesul de invatare.
Excese de adrenalina Toti copii au nevoie de pauza din munca. Considerati aceasta o exceptie din din saptamanalul Femeia : « accesele scurte si intense de emotie pot de fapt sa va faca mai elastic si mai capabil de a suporta mai bine stresul si tensiunea. Luati-va o zi libera de la munca si organizat-va pentru a petrece timpul facand ceva ce ati dorit intotdeauna sa faceti – dar sa o faceti ca o provocare care sa va tina incordati, ceva ce va va largi orizontul. Luati-va un loc intr-un balon cu aer cald, duceti-va intr-o cursa cu un rooler-coastersau sariti cu parasuta, puteti sa planificati o zi la curse cu prietenii. Invatati sa conduceti la raliu sau duceti-va intr-o calatorie pe ocean unde puteti vedea delfini si balene. Luandu-va un timp liber pentru a face ceva nou, stimulant si un pic inspaimantator pot sa declanseze raspunsul biologic la lupta, inundand corpul cu hormoni pentru stres. Dar odata cu saritura sau calatoria, schimbarile hormonale sunt repede schimbare iar anxietatea este inlocuita cu buna dispozitie. Un studiu al Universitatii din Nebraska confirma ideea care arata ca « indispozitia » pe care o ai ca rezultat al excitabilitatii psihologice repetate rezultata dintr-un stress pe termen scurt poate fi la fel de eficienta ca lupta cu stresul intr-un exercitiu repetat. Acelasi lucru este valabil pentru toti copii, asa ca lastii sa aiba excese de adrenalina si evitati munca prelungita acasa sau la scoala.
Luati o pauza La fel ca noi toti, copilul tau va avea nevoie de o pauza completa de la munca intensiva la cateva luni. Cand incetezi sa mai lucrezi cu el, trebuie sa incepi incet si sa continui asa o saptamana sau doua.

Incurajati independenta Pe cat este posibil, incercati sa incurajati copilul sa faca lucruri pentru el. Un sistem numit « incatusare inversa »poate fi folositor aici cand o sarcina poate fi facuta in mai multi pasi. Un exemplu simplu este acela de a-si ridica pantalonii. Incepeti prin a-i ridica pantalonii pana cand sunt aproape gata si lasati-l pe el sa faca restul. Faceti acest lucru un numar de zile pana cand intelege cum se face. Apoi incercati sa il determinati sa inceapa intre genunchi si coapse. Inainte de a va da seama, el o sa ii puna de la glezne in sus. Desi acest lucru necesita foarte mult timp si multi pariti prefera sa isi imbrace pur si simplu copilul, efortul suplimentar va incuraja copilul sa fie independent si sa aiba mai multa incredere in el. Un alt domeniu esential este acela de a invata copiul de mic daca este in siguranta in mediul lui inconjurator.

Siguranta Siguranta ar trebui incurajata de la o varsta foarte fregeda. Sa treversezi strada este dificil pentru pentru fiecare copil mic si trebuie sa tii copilul de mana oricand te afli in apropierea traficului. Oricum, insuflandu-i conceptul de baza despre trafic, el va constientiza aceasta foarte repede. Ceea ce am facut cu propriul meu copil a fost sa il invat sa il tin de mana si sa il intreb cand este in siguranta sa traversam strada, intreband simplu « Este in siguranta ? ». Am avut aceta idee cand l-am vazut ca era nerabdator sa traverseze strada catre magazinul lui video preferat. In curand el a realizat ca trebuie sa se uite in ambele sensuri ale traficului inainte de a raspunde cu da sau nu. In numai cateva saptamani el a inteles conceptul complet. Nu pierdeti nici o ocazie de a va invata copilul. Un parinte a raportat ca a avut un succes urias cu copilul sau in acest sens cand acesta era afara jucandu-se, pe trambulina sau inotand. Aceasta l-a determinat sa recite versuri pentru copii si cantece cu un succes mult mai mare decat atunci cand erau in casa la masa de lucru.

Faceti-va copilul sa interactioneze cu calculatorul Majoritatea copiilor cu autism sunt astrasi in mod natural de lumina si sunetele calculatorului. Copii foarte mici (12 luni) si chiar mai mici sunt capabili sa stea in bratele parintilot si sa interactioneze cu calculatorul. Foarte putini copii sub varsta de 3 ani vor fi in stare sa lucreze cu un mouse. Nu irositi timp pretios asteptand ca acest lucru sa se intample. Un copil va fi capabil sa foloseasca un dispozitiv digital mult inainte de a folosi mouse-ul. Dispozitivele digitale (touch screen) vor permite copiilor sa navigheze printr-un program atingand direct ecranul in loc sa faca legatura intre miscarile mainii si ale cursorului mouse-ului (o sarcina dificila si pentru anumiti adulti !). Un calculator acasa este un instrument pretios de invatat pentru copilul tau.
Touch screens Sunt doua feluri de touch screens :
a) unde monitorul este sensibil la atingere (foarte scump) si
b) touch screens care se ataseaza monitorului existent (o alternativa mult mai simpla).
Acest dispozitiv care se adauga suplimentar va veni cu software si cu un adaptor care sa se conecteze la calculator. Luati-va unul care sa perimita si utilizarea mouse-ului pentru a permite copilului sa foloseasca mouse-ul cand va fi pregatit. Lasati mouse-ul langa tastatura. Copilul dumneavoastra va incepe sa foloseasca si mouse-ul si apoi va puteti dispensa de anexa touch screen.

Vorbiti cu copilul vostru Cel mai bun si mai simplu sfat pentru oricine care are un copil cu autism este sa vorbeasca incontinuu cu copilul, sa ii spuna ce face, ce se intampla si ce se va intampla. Copiilor cu autism le place rutina si puteti folosi aceasta in avantajul lor. Folositi termeni simpli pentru ca copilul sa ii inteleaga si desigur vorbiti cu o viteza care poate fi absorbita de catre copil.
Alti copii Este bine sa lasati copilul sa se joace cu copii normali de varsta lui sau un pic mai mari. Avand aceasta posibilitate, incurajati copilul sa interactioneze vocal, sa fie mai activ si nu mai retras, stimulati-l sa vorbeasca mai mult. Copii de regula raspund mai bine la reactia celor de varsta lui decat la cea a parintilor sau a terapeutilor. Uitati-va la ei cum se joaca impreuna. Cei care il introduc in joc vor fi foarte benefici pentru el. Organizarea de intalniri cu copii pentru joaca cu alti copii este o idee excelenta.

Ce sa nu iti inveti copilul Un copil tipic poate pricepe doua sau mai multe libi straine inainte de varsta de 6 an. Oricu,, nu as sugera niciodata sa inveti un copil cu autism mai mult de o limba. De asemenea, desi alte subiecte, cum ar fi matematica, stiintele, etc. sunt importante, concentrativa atentia asupra vorbirii si limbajului copilului. Nu are rost sa insistati asupra acestor aspecte daca aptitudinile copiului in domeniul vorbirii nu pot face fata cu cerintele. Al doilea lucru este studiul religios. Concepte cum ar fi Dumnezeu, Rai si cele de acest gen pot fi confuze pentru copil si chiar inspaimantatoare pentru un copil cu autism. Eu personal as lasa acestea pentru o varsta mai inaintata a copilului. Sunt multe alte lucruri pe care il poti invata pe copil pana atunci.
Insista intotdeauna pentru un raspuns Odata ce copilul incepe sa-ti raspunda in orice fel, fie verbal, fie cu o imagine, simbol sau altceva, trebuie, intotdeauna, absolut intotdeauna sa insisti asupra unui raspuns la ceea ce il intrebi sau la ce ii spui. Este mult mai usor sa nu faci asta, dar daca o faci el va invata foarte repede ca poate scapa fara sa dea un raspuns iar abilitatile sale de comunicare vor avea de suferit.

Comportament auto-violent Multi copii cu autism pot ca la o anumita varsta sa desfasoare un comportament cum ar fi sa se loveasca singur cu capul sau sa se muste de maini. Acest lucru poate fi foarte neplacut pentru parinti. Este de obicei un semn de frustrare, un semnal pentru a atrage atentia sau amandoua. Multi copii dezvolta acest gen de comportament. Nu trebuie niciodata sa reactionati violent la astfel de recatii, trebuie sa interveniti numai daca simtiti ca copilul isi va face rau intradevar.

Managementul stresului La un moment dat veti dori sa faceti niste exercitii de control al stresului cu copilul dumneavoastra. Aceste exercitii trebuiesc facuta atunci cand copilul este calm, lucarand in continuare cu aceste tehnici cand copilul este stresat.

Ascultati-va copilul Indata ce copilul dumneavoastra incepe sa vorbeasca, trebuie sa va dati seama de ceea ce stie si de ceea ce intelege. Ascultati-va copilul si documentati-va asupra cuvintelor noi pe care le cunoaste sau pe care ar trebui sa le cunoasca. Eu am inceput cu doar cateva cuvinte intr-o foaie de lucru din Excel. Tinand acest document pentru copilul meu s-a dovedit a fi un lucru extrem de valoros pe masura ce m-am asigurat ca stie si intelege cuvintele. Lista a crescut pana la aproape 1000 de cuvinte in mai putin de 12 luni. De asemenea am introdus cuvinte noi si foarte folosite in lista folosind imagini pentru a ma asigura ca intelege ceea ce semnifica acestea. Netinand un asemenea document, riscati ca copilul sa piarda cuvinte si in final sa aiba un vocabular extrem de limitat.

Supravegheati-va copilul Daca suntei unul dintre parintii norocosi care au copil « mazgalito » (un copil caruia ii place sa mazgaleasca text si imagini), atunci a) asigurati-va ca are la dispozitie multa hartie alba si instrumente de scris la indemana, b) uitati-va la ceea ce mazgaleste. Sunt sanse ca litere din textul pe care il mazgaleste sa fie cuvinte pe care le-a vazut inainte sau pe care le intelege. Trebuie sa verificati daca aceste sunt cuvinte din baza de date a vocabularului sau, iar daca nu sunt sa le introduceti.

Sa nu va mintiti niciodata copilul Este de foarte multe ori foarte tentant sa va mintiti copilul ex. « daca plecam in liniste am sa te duc la magazinul de jucarii » si dupa aceea sa il duceti acasa. Evitati sa faceti aceasta pentru ca nu veti face decat sa incurcati perceptia copiului. Copii cu autism au foarte des perobleme in a intelege conceptul deceptiei. Daca il mintiti veti provoca numai frustrare si neincredere.

Mituirea Este tentant sa «mituiti » copii in a lucra sau a face ceva ce nu le place. Evitati sa faceti aceasta cu copii care sufera de autism. Cea mai buna cale este de a-i recompensa atunci cand isi fac treaba bine. Ei vor asocia curand comportamentul bun, munca si recompensa.
Esecul Daca copilul dumneavoastra esueaza la un exercitiu, lasati-l in pace si incercati altceva, putei intotdeauna sa va apucati de acel lucri mai tarziu. De exemplu cand am incercat sa invatam copii despre categorii ex. anumale, plante, oameni, etc. ei pot sa nu intelega. Am lasat asta de o parte si am continuat cu imagini si etichete. Dupa aroximativ 4 luni, am revenit la categorii. Ei au asociat imaginile cu categoriile lor aproape fara nici un ajutor. Fiecare copil se dezvolta diferit si fiecare invata la diferiti pasi.

Implicati-l Un copil cu autism va deveni un singuratic daca este lasat de unul singur iar limbajul si relatiile sale sociale vor avea de suferit. Inca de la o varsta frageda trebuie sa il implicati in ceea ce se intampla cu rudele si cu semenii sai. Nu este un mod mai bun de a-l invata.
Un timp Un copil cu autism are de multe ori ceea ce se cheama supraincarcatura senzoriala. El are nevoie de timp, spatiu si de un mediu linistit cel putin la cateva ore pentru a face ceea ce doreste atata timp cat activitatea nu este destructiva in vreun fel.

Vestile bune si vestile rele Ati auzit destul de multe in legatura cu vestile proaste despre perspectiva copiilor cu autism. Copii tipici au anumite cerinte de la semenii lor iar copii cu un vocabular scazut si aptitudini sociale slabe pot deveni inca de la o varsta frageda respinsi de societate, pot fi tinta glumelor proaste sau chiar agresati. Cu toii stim ca copii cu autism au nevoie de ajutor. Uitati si vestea buna – cu totii pot fi ajutati !. Trebuie multa munca si determinare din partea parintilor, profesorilor si a celor ce lucreaza cu ei. Stiu parinti care au renuntati la servici si au lucrat timp indelungat cu copii lor pentru a-i face sa mearga la o scoala normala. Cateva minute pe zi jucandu-te cu copilul pe podea nu sunt suficiente. Trebuie sa ii atragi atentia si sa il smulgi din lumea lui pentru a-l face sa intre in a ta, aratandu-i, invatandu-l, implicandu-l si mai presus de toate sa faci ca toate lucrurile astea sa fie amuzante.
Nu privi prea mult spre viitor Privind prea mult spre viitor si imaginandu-va cel mai rau scenariu este o risipa de timp si energie. Lucreaza din greu cu copilul tau astazi si fa-i planul pentru data viitoare, ia lucrurile incet, unul dupa altul, pas cu pas. Oamenii care au facut asta au avut rezultate foarte bune cu copii lor.

Pregatit mental Ca parinte sau un educator a unui copil, trebuie sa fii pregatit mental pentru sarcina fiecarei zile de maine. Fara sa o spunem stim ca trebuie sa alocati timp in fiecare zi pentru a lucra cu copilul tau, sa pregatesti materiale, sa printezi, sa organizezi materiale, sa inregistrezi date etc. dar viata va incepe sa se imbunatateasca o data cu progresele copilului tau.
Comparatia Este intotdeauna tentant sa compari copilul tau cu alti copii
care au o conditie asemanatoare ca sa vezi daca se ridica la acelasi nivel.
Incearca sa eviti asta deoarece vor i intotdeauna copii cu capabilitati mai mari sau mai mici decat copilul tau. Mai degraba incerca sa tintesti spre conditia copiilor tipici.
Sa spui altilor Multi parinti nu vor spune altilor despre conditia copilului lor. Acesta este un lucru personal desi unor persoane chiar trebuie sa le spui ex. profesorilor si celor care au un contact constant cu copilul. In acest fel ei pot supraveghea copilul. Intr-o lectie la clasa ei vor gasi folositor sa aseze copilul in fata. Cu cat timpul trece si copilul progreseaza (dupa multa muca desigur) si incepe sa se integreze, ai putea sa ii spui de ex. profesorului sau de tenis ca are pur si simplu o intarzaiere in vorbire astfel incat sa nu iti tateze copilul ca pe un invalid ciudat. Regula este sa spui oamenilor atat cat au nevoie sa stie. Va trebui sa iti folosesti intuitia pentru a face asta.
Un copil cu autism de obicei va face scoala cu un ajutor. Depinzand de abilitatile copilului, este recomandat ca ajutorul sa se stinga la un anumit moment, copilul trebuie sa nu se mai bazeze ata de mult pe ajutor ci sa ia instructiuni de la profesorul sau. Aceasta ar trebui sa inceapa in anul doi sau trei al scolii. Incetarea ajutorului ar trebui sa inceapa cu anumite materii ex. sport, dupa aceea ora de arta, etc. Nu incercati sa diminuati ajutorul la toate materiile dintr-o data deoarece copilul se va simti frustrat. Ajutorul poate incepe petrecand mai putin timp cu copilul in clasa si puteti imparti responsabilitatile cu alti profesori sau cu alti copii. Daca copilul se opune, ajutorul trebuie sa revina. Flexibilitatea este foarte importanta aici.

Invatatul de la o varsta mica Toti copii raspund la dragosteiar cele mai bune persoane care se pot implica in procesul de invatare al copilului trebuie sa fie in primul rand proprii sai parinti. Cuvantul de baza in a invata este „devreme” – un copil nu este niciodata prea mic pentru a invata. Mintea tanara are uimitoare capabilitati de a memora si de a invata. Iata de ce le este mai usor copiilor mici sa invete mai mult de o limba straina decat ii este unui adult (desi,asa cum am mai mentionat, eu personal nu as invata un copil cu autism o a doua limba). Nu va fie teama sa puneti in fata copilului cat demult material pentru a invata – trebuie sa treci de limitele copilului tau dar sa nu il supraincarci. Fiecare zi care trece fara ca copilul sa nu i invatat ceva nou este o oportunitate pierduta.

Autismul nu trebuie sa fie o condamnare pe viata la suferinta daca lucrezi suficient cu copilul de la o varsta mica Cel mai mare inamic al tau este timpul. Propriul nostru copil a beneficiat enorm de trei ani de lucru intensiv acasa. La varsta de trei ani abea putea sa spuna un cuvant si nu raspundea la propriul sau nume. La sase ani, era la o scoala normala si vorbea, inota, dansa, facea tenis si ore de muzica. In mod regulat el navigheaza pe internet si se joaca la calculator jocuri pe internet. El poate sa scrie, sa citeasca mult mai bine decat cei din anul lui. Continuam sa lucram din greu cu el si suntem optimisti in legatura cu viitorul.
Ajutand un copil cu autism pe drumul revenirii (iar revenirea a fost facuta de multi copii) este foare costisitoare in termeni ca timp si bani si alte resurse. Daca nu facem nimic in final va costa mult mai mult. Copii nostri sunt cele mai valoroase resurse si trebuie sa le oferim fiecare sansa de a-si atinge potentialul maxim.
Mult noroc cu copii vostrii

Plafar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s